Rolmopsy smażone w zalewie słodko-kwaśnej

5 (169 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Potrawa ta dostała I miejsce na konkursie kulinarnym "Najlepsza potrawa ze śledzi"Lubań 2010.Wyjątkowy smak śledzi swieżych smażonych ,podanych w formie rolmopsa w aromatycznej zalewie.

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - świeże płaty śledziowe: 2 kilogramy
    - ogórki kiszone małe: 6 sztuk
    - cebula biała duża: 2 sztuki
    - musztarda: 2 łyżki
    - pieprz czarny świeżo zmielony: 1 szczypta
    - sól: 1 łyżeczka
    - mąka: 4 łyżki
    - olej do smażenia: 0.5 szklanki
    - woda: 4 szklanki
    - ocet 6 procentowy: 1 szklanka
    - cukier: 0.5 szklanki
    - ziele angielskie: 5 sztuk
    - liść laurowy: 2 sztuki
    - cebula pokrojona w plastry: 2 sztuki
    - gorczyca: 1 łyżka
    - kolendra ziarna: 1 łyżka
    - estragon suszony: 0.5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

5 (169 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Rolmopsy smażone w zalewie słodko-kwaśnej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety śledziowe opłukać , osuszyć. Rozłożyć ,każdy posmarować musztardą, posypać pieprzem i trochę solą. Na każdy położyć plaster cebuli i kawałek ogórka ,dobrze zwinąć i spiąć 2 wykałaczkami.
    Rolmopsy obtoczyć w mące i usmażyć na oleju z każdej strony.
    Przygotować zalewę z podanych składników, zagotować.
    Gorącą zalewą zalać rolmopsy i odstawić na 2 dni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Śledzie Zalewa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować