Rolady ziemniaczane z mięsem

0 (0 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • 80 dag ziemniaków
    10 dag mąki ziemniaczanej
    2 żółtka
    gałka muszkatołowa
    2 łyżki bułki tartej
    10 dag cebuli
    2 jajka
    40 dag mięsa mielonego
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    1 łyżeczka majeranku
    10 dag roztopionego masła
    sół, pieprz

Rolady ziemniaczane z mięsem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • - 1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić i ugnieść. Wymieszać z mąką ziemniaczaną i żółtkiem. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ciasto podzielić na 8 części. Każdą rozwałkować najlepiej na folii spożywczej na prostokąt grubości 1/2 cm.

  • - 2. Posypać bułką tartą.
  • - 3. Cebulę pokroić w kostkę, dodać do mięsa, wymieszać z jajkami, pietruszką i majerankiem. Każdy kawałek ciasta posmarować masą mięsną i zwinąć w roladę.
  • - 4. Przełożyć do natłuszczonej formy i posmarować rozpuszczonym masłem.
  • - 5. Piec 30 min. w temp. 200*C na złocisto-brązowo.

Porady

Można podawać z sosem pieczarkowym

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (151 ocen)

rolady wołowe

4.5 (151 ocen)

rolady wołowe

capri Pyszny niedzielny obiad :) 1 godz. 20 min

4.5 (175 ocen)

Opublikowany w Magazynie
ziemniaczane kuleczki