Rolady wieprzowe nadziane mięsem mielonym

4.5 (175 ocen)

Mięso na Kaszubach traktowane było jak rarytas i jadano je tylko podczas niedzielnych obiadów. Takie nadziane rolady podawano w okresie świątecznym lub na dużych uroczystościach typu wesela. Moja propozycja kaszubskiego mięsiwa. Idealne rolady na świąteczny stół.

Składniki:

  • 0,8 kg schabu wieprzowego
    250 g mięsa mielonego z indyka
    200 g zupy pieczarkowej
    1 cebula
    3 łyżki bułki tartej
    1 jajko
    Sól
    Pieprz
    Majeranek
    Przyprawa do wieprzowiny
    10 plastrów boczku wędzonego
    Olej do skropienia
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Faszerowane

Rolady wieprzowe nadziane mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab myjemy, osuszamy i kroimy w plastry około 1,5 cm. Rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do wieprzowiny. Cebulę kroimy w kosteczkę, szklimy na patelni, dodajemy zupę pieczarkową. Podsmażamy aż zmiękną. W misce łączymy ze sobą mięso mielone, jajko, bułkę tartą, cebulę z zupą pieczarkową. Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz układamy na rozbitym płacie schabu, zwijamy na kształt roladki. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Wierzch obsypujemy majerankiem. Rolady obkładamy wędzonym boczkiem, skrapiamy olejem. Pieczemy pod przykryciem przez 1,5 godziny w 180*C. Pod koniec możemy odkryć, żeby wierzch ładnie się zarumienił. Podajemy z ziemniaczkami z koperkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować