Na niedzielny obiad często kupuję kurczaka. Z udek i filetów robię rolady, a na reszcie gotuję rosół.
Składniki:
2 pojedyncze filety z kurczaka
2 udka z kurczaka
30 dag pieczarek
5 dag żółtego sera
cebula
2 duże plastry szynki
bułka tarta
2 jajka
sól
pieprz
przyprawa uniwersalna
olej
Rolady drobiowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Filety rozbijamy na dwa duże płaty. Z udek usuwamy kości. Udka i filety oprószamy solą, pieprzem i przyprawą uniwersalną.
2.Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę obieramy i siekamy. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry. Wraz z cebulą podsmażamy
na rozgrzanym oleju. Doprawiamy solą i pieprzem. Połowę pieczarek mieszamy z serem. Faszerujemy udka i spinamy wykałaczkami.
3.Na filetach kładziemy po plastrze szynki i smarujemy resztą farszu. Zwijamy w rolady i spinamy wykałaczkami.
4.Jajka rozkłócamy, zanurzamy rolady. Następnie obtaczamy w bułce. Mięso smażymy na małym ogniu, co jakiś czas obracając.
Komentarze