Roladowy tort serowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tłuszcz roztopić. Żółtka odzieli od białek i utrzeć z cukrem na puszystą masę. Białka ubić na sztywno. Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Ciągle ucierając, do masy żółtkowej dodawać na przemian mąki i pianę z białek.Margaryne wymieszać z niewielką ilością masy, dodać do pozostałej masy i wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, na blaszce o wymiarach 37x25 wyłożonej pergaminem rozprowadzić ciasto i piec ok.20 min.
Upieczony biszkopt wyłożyć na oprószoną cukrem ściereczką i usunąć papier.Marmoladę rozsmarować na biszkopcie a następnie ciasto zwinąć roladę. Odstawić do wystudzenia.
Dzień wcześniej przygotować 2galaretki rozpuścić w 1 szklance wody. Odstawić do lodówki aby stężały.
Twaróg zmielić 3-krotnie. Zmiksować na puszystą masę, dodając cukier i cukier waniliowy. Galaretkę truskawkową rozpuścić w 1 szklance wody.Śmietanę ubić. Galaretki przygotowane wcześniej pokroić w kostkę. Czekoladę drobno posiekać. Do masy serowej dodać tężejącą truskawkową galaretkę,dokładnie zmiksować, następnie dodać ubitą śmietanę, pokrojone pozostałe galaretki oraz czekoladę, dokładnie wymieszać.
Przygotować miskę,( wysokość miski 20 cm szerokość 14 cm) wyłożyć folią aluminiową. Roladę biszkoptową pokroić w 1 cm plastry. Brzegi miski wyłożyć plastrami rolad(kilka plastrów pozostawić do przykrycia masy).
Do tak wyłożonej roladami miski przełożyć masę, wygładzić i przykryć pozostałymi plastrami rolady. Ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki. Gdy masa stężeje ciasto przełożyć na talerz i usunąć folię.
Komentarze