Roladki ziołowe z dorsza

0 (0 ocen)

  • 15 min

Zamiast smażonej ryby upiekłam roladki rybne nadziane pastą ziołową. Wyszły pyszne.

  • 15 min

Składniki:

  • 4 filety z dorsza
    10 dag sera typu feta
    pół pęczka natki pietruszki
    pół pęczka koperku
    pół pęczka cienkiego szczypiorku
    żółtko
    skórka otarta z połowy cytryny
    sos: łyżka masła
    łyżka mąki
    szklanka mleka
    jajko
    1 łyżka soku z cytryny
    gałka muszkatołowa
    szczypta cukru
    sól, pieprz



Roladki ziołowe z dorsza - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety rybne opłukać, osuszyć,natrzeć solą i pieprzem. Odstawić na godzinę do lodówki.
  • 2. Zioła opłukać, posiekać, wymieszać z pokruszoną fetą i żółtkiem. Doprawić pieprzem, gałką muszkatołową i skórką z cytryny. Tak przygotowaną pastą posmarować filety rybne, zwinąć tworząc roladki, spiąć wykałaczkami. Umieścić w naczyniu żaroodpornym
  • 3. Sos: w rondelku rozpuścić masło, wsypać mąkę, wymieszać. Wolno wlewać mleko, uważając, aby nie powstały grudki. Sos gotować na małym ogniu ok. 10 min, aby lekko zgęstniał. Doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką, sokiem z cytryny, oraz szczyptą cukru. Zestawić z ognia i wbić jajko. Sosem polać rybę, wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.180 st.Piec ok.40 min.
  • 4. Podawać z ziemniakami i dowolną surówką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy