Schabowe roladki w sosie warzywno-grzybowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min

Idealne drugie danie: roladki zanurzone w pikantnym sosie oraz lekko chrupiące warzywa i grzyby. Pycha!

  • 60 min

Składniki:

  • Roladki:
    600 g schabu bez kości,
    6 plasterków żółtego sera,
    sól,
    pieprz,
    czosnek niedźwiedzi,
    3 jajka,
    bułka tarta,
    olej do smażenia

    Sos:
    słodka papryka czerwona,
    słodka papryka żółta,
    papryczka chili,
    3 cebule,
    400 g pieczarek lub grzybów leśnych,
    łyżka czosnku w oleju z ziołami (można zastąpić 4 ząbkami świeżego)
    łyżka marynowanych cebulek
    3 korniszony,
    2,5 szklanki soku pomidorowego,
    2 łyżki ostrego ketchupu,
    czubata łyżka pasty ajvar,
    sól,
    pieprz,
    ostra papryka w proszku,
    słodka papryka w proszku,
    odrobina majeranku,
    ziele angielskie,
    liść laurowy,
    przyprawa do zup i sosów w płynie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Roladki Sosy

Schabowe roladki w sosie warzywno-grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słodkie papryki oczyścić z nasion, opłukać, pokroić w paseczki, papryczkę chili w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka, pieczarki w ćwiartki, korniszony w paseczki. Czosnek i cebulkę odcedzić z zalewy.
  • 2. W garnku rozgrzać olej, wrzucić pieczarki, cebulę, słodką i ostrą paprykę. Dodać przyprawy, podsmażyć, zredukować ogień i dusić pod przykryciem około 10 minut. Następnie dodać sok pomidorowy, ketchup, ajvar, przemieszać i dusić jeszcze przez 10 minut. Pod koniec gotowania do sosu dodać korniszony, marynowaną cebulkę i czosnek. Chwilę pogotować, w razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku przyprawą do sosów i zup, zdjąć z ognia.
  • 3. Schab pokroić w plastry i cienko roztłuc, oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Na kotletach ułożyć po plasterku sera i posypać czosnkiem niedźwiedzim.
  • 4. Zwinąć w roladki, spiąć wykałaczkami, umoczyć w skłóconym jajku, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z wszystkich stron na rumiano. Zdjąć z patelni i wyjąć wykałaczki. Roladki przekroić na pół i przełożyć do gorącego sosu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek niedźwiedzi Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_01-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować