Roladki z ziemniaczanym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy farsz:
ziemniaki obieramy, ścieramy
jak na placki ziemniaczane.
Mocno odciskamy. Płyn wylewamy,
a skrobię dodajemy do
ziemniaków. Cebule obieramy
i szatkujemy. Smażymy na oleju
na rumiano. Dodajemy pulpę
ziemniaczaną i mieszając,
smażymy, aż ziemniaki stracą
smak i zapach „surowizny”.
Studzimy i doprawiamy.
2.Z mąki, szczypty soli i gorącej
wody zagniatamy ciasto jak
na pierogi. Rozwałkowujemy na placki o śr. 35 cm. Każdy
smarujemy farszem i zwijamy.
Brzegi mocno sklejamy.
3.W garnku zagotowujemy
osoloną wodę. Gotujemy rolady
ok. 10 minut od wypłynięcia,
kilkakrotnie je odwracając.
Wyjmujemy i studzimy. Rolady
kroimy ukośnie w 4-cm kawałki.
Na patelni rozgrzewamy olej i rumienimy roladki w głębokim
tłuszczu z obu stron.
4.Sos: jogurt mieszamy z roztartym
z solą czosnkiem. Podajemy
do roladek.
Komentarze