Roladki z ziemniaczanym farszem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 10 min

Korzenie tej potrawy sięgają kuchni kresowej.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • ● 55 dag mąki pszennej
    ● ok. 2 kg ziemniaków
    ● 2 cebule
    ● majeranek, sól, pieprz
    ● olej do głębokiego smażenia
    Sos:
    ● 1 szkl. jogurtu naturalnego
    ● sól
    ● 2-3 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Roladki z ziemniaczanym farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy farsz:
    ziemniaki obieramy, ścieramy
    jak na placki ziemniaczane.
    Mocno odciskamy. Płyn wylewamy,
    a skrobię dodajemy do
    ziemniaków. Cebule obieramy
    i szatkujemy. Smażymy na oleju
    na rumiano. Dodajemy pulpę
    ziemniaczaną i mieszając,
    smażymy, aż ziemniaki stracą
    smak i zapach „surowizny”.
    Studzimy i doprawiamy.
  • 2. Z mąki, szczypty soli i gorącej
    wody zagniatamy ciasto jak
    na pierogi. Rozwałkowujemy na placki o śr. 35 cm. Każdy
    smarujemy farszem i zwijamy.
    Brzegi mocno sklejamy.
  • 3. W garnku zagotowujemy
    osoloną wodę. Gotujemy rolady
    ok. 10 minut od wypłynięcia,
    kilkakrotnie je odwracając.
    Wyjmujemy i studzimy. Rolady
    kroimy ukośnie w 4-cm kawałki.
    Na patelni rozgrzewamy olej i rumienimy roladki w głębokim
    tłuszczu z obu stron.
  • 4. Sos: jogurt mieszamy z roztartym
    z solą czosnkiem. Podajemy
    do roladek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_08-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować