Przepis przysłała K. Szczablewska-Siwek.Kiedyś myślałam, że gotowanie jest nudne. Odkąd jednak gotuję dla męża Darka i synka Kubusia, sprawia mi to wielką frajdę.
Łatwy
Składniki:
- filety z kurczaka (pojedyncze): 6 sztuk
- brokuł: 1 sztuka
- kapusta włoska (liście, ilość wg potrzeb): 4 sztuki
- sól (do smaku wg uznania): 2 szczypty
- pieprz czarny (mielony, do smaku wg uznania): 2 szczypty
- kostka rosołowa: 1 sztuka
- czarny pieprz (kilka ziaren, ilość wg uznania): 5 sztuk
- listek laurowy (ilość wg uznania): 4 sztuki
Roladki z włoską kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety myjemy, osuszamy i delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa. Oprószamy solą i pieprzem i odstawiamy na 30 minut.
2.Liście kapusty myjemy, usuwamy zgrubiałą łodygę i twarde włókna. Brokuła myjemy i dzielimy na małe różyczki.
3.Na płacie mięsa układamy po 2-3 różyczki brokułów, ciasno zwijamy roladkę i owijamy liściem kapusty. Obwiązujemy bawełnianą nicią kuchenną.
4.W płaskim garnku zagotowujemy ok. litra wody. Wrzucamy
kostkę rosołową, ziarna pieprzu i listek laurowy. Gdy bulion zacznie się gotować, wkładamy roladki i gotujemy ok. 20 minut na małym ogniu. Podajemy z ziemniakami purée. Dobrze smakują z sosem pomidorowym.
Komentarze