Roladki z warzywami w cieście francuskim

4.5 (178 ocen)

Aromatyczne, duszone warzywa zawinięte w pierś z kurczaka. Zawinięte w splotach ciasta francuskiego są pyszną propozycją na święteczny obiad.

Składniki:

  • 1 marchewka
    10cm pora
    3-4 suszone pomidory
    1 łyżka sosu ajvar
    oliwa z oliwek
    papryka słodka mielona
    pieprz ziołowy
    sól morska
    2 filety z kurczaka
    pieprz czarny mielony
    przyprawa do kurczaka
    1 op ciasta francuskiego XXL
    jajko
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada Dania główne Roladki

Roladki z warzywami w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0psmaqs 1. Marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej, a pora pokroić w piórka. Na patelnię wlać odrobinę oliwy z oliwek i wrzucić warzywa. Smażyć, aż warzywa zmiękną. Można podlać wodą, a następnie ją odparować. Dodać posiekane suszone pomidory, ajvar, mieloną paprykę, pieprz ziołowy i sól. Chwilę podsmażyć i odstawić.
  • image-08o2ibk 2. Filety z kurczaka rozkroić i cienko rozbić jak na kotlety, tak aby wyszło cztery sztuki.Oprószyć solą i pieprzem prawdziwym. Nałożyć warzywa. Każdy płat mięsa zwinąć w roladkę i oprószyć przyprawą do kurczaka.
  • image-246urqa 3. Płat ciasta francuskiego pokroić na cztery części. Na każdym kawałku położyć po jednej roladce. Po bokach pociąć ciasto w paski i zakładać naprzemiennie na mięso. Posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C. Piec przez ok 35min, aż ciasto ładnie się zrumieni. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować