To zdecydowanie obiadowy hit lata. Roladki są lekkie, kruche, ze słodką nutą, na pewno zasmakują osobom, które lubią połączenia mięsa i owoców. Są szybkie do przygotowania, a jakie smaczne. Polecam gorąco!
25 min
Składniki:
pierś z kurczaka 500 g (3 małe, pojedyncze piersi),
mozzarella w kulce 125 g,
9 średnich truskawek + kilka do dekoracji,
1 łyżeczka suszonego tymianku,
sól,
pieprz,
1 łyżka masła,
olej do smażenia
Roladki z truskawką i mozzarellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piersi myjemy, osuszamy i usuwamy z nich błonki. Następnie każdą z nich rozbijamy lekko za pomocą tłuczka (najlepiej przez folię) na cienki kotlet. Piersi oprószamy solą i pieprzem z obu stron.
2.Mozzarellę kroimy w cienkie plasterki i układamy na mięsie. Ser posypujemy tymiankiem i układamy truskawki. Zwijamy roladki. Roladki będą dość duże.
3.Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy nasze roladki i smażymy na wolnym ogniu pod przykryciem około 10 minut. W trakcie smażenia dodajemy masło, które sprawi, że roladki zrobią się bardziej złociste. Roladki wyjmujemy, dajemy im chwilę "odpocząć" i kroimy ukośnie na pół. Podajemy z młodymi ziemniakami i sałatką z pomidorów. Życzę smacznego :)
Komentarze