Roladki z szynki w galarecie

4.49 (180 ocen)

  • 60 min

Przekąska na zimno.

  • 60 min

Składniki:

  • 12 plastrów szynki konserwowej prostokątnej

    1 serek "Ostrowia"lub "Almette"

    Galareta:

    1 litr wody

    przyprawa uniwersalna

    sól,pieprz

    czosnek granulowany

    żelatyna na 1 litr płynu + jedna łyżeczka
Wystaw ocenę:

4.49 (180 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Szynki Przekąski

Roladki z szynki w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Roladki z szynki w galarecie 1. W przegotowanej gorącej wodzie wymieszać przyprawa uniwersalna,sól,pieprz,czosnek granulowany w takiej ilości,aby powstały wywar był dość pikantny.Dodać żelatynę na jeden litr płynu plus dodatkowo jedna łyżeczka.Powstały wywar przecedzić przez wilgotną gazę i odstawić do wystygnięcia.To jest prosta wersja galarety,tak na szybko.Można użyć wywaru mięsnego lub warzywnego,jeżeli ktoś posiada.Szynkę przekroić na pół.
  • Roladki z szynki w galarecie 2. Z każdego plastra odciąć rożek ( to dla dekoracji). Posmarować serkiem i zwinąć delikatnie w rulon.
  • Roladki z szynki w galarecie 3. Ułożyć na przygotowanym półmisku i dowolnie udekorować.
  • Roladki z szynki w galarecie 4. Tak przygotowany półmisek,zalać wcześniej przygotowaną tężejącą galaretką.Galareta powinna mieć konsystencję lakieru do paznokci.
  • Roladki z szynki w galarecie 5. Półmisek wstawić do lodówki ,aby galaretka się zastygła.Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować