Roladki z szynki w galarecie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W przegotowanej gorącej wodzie wymieszać przyprawa uniwersalna,sól,pieprz,czosnek granulowany w takiej ilości,aby powstały wywar był dość pikantny.Dodać żelatynę na jeden litr płynu plus dodatkowo jedna łyżeczka.Powstały wywar przecedzić przez wilgotną gazę i odstawić do wystygnięcia.To jest prosta wersja galarety,tak na szybko.Można użyć wywaru mięsnego lub warzywnego,jeżeli ktoś posiada.Szynkę przekroić na pół.
2.Z każdego plastra odciąć rożek ( to dla dekoracji). Posmarować serkiem i zwinąć delikatnie w rulon.
3.Ułożyć na przygotowanym półmisku i dowolnie udekorować.
4.Tak przygotowany półmisek,zalać wcześniej przygotowaną tężejącą galaretką.Galareta powinna mieć konsystencję lakieru do paznokci.
5.Półmisek wstawić do lodówki ,aby galaretka się zastygła.Smacznego.
Komentarze