Roladki z sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na oliwie poddusić mięso,dodać pokrojoną cebulę.Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i całość dusić aż będzie miękkie.Doprawić solą,pieprzem i natką pietruszki.
Wodę podgrzać,dodać drożdże,cukier i 2-3 łyżki mąki.Zamieszać,przykryć ścierką i odstawić w ciepłe miejsce.Jeśli na rozczynie zrobiła się piana to znaczy że już można go użyć.Do dużej miski przesiać mąkę,dodać sól,a następnie gotowy rozczyn.Dodać oliwę i dokładnie wyrobić ciasto aż zrobi się elastyczne.Pozostawić na 45 minut do wyrośnięcia.Ciasto podsypać mąką i rozwałkować.Na jednym boku przez całą długość rozłożyć nadzienie z mięsem i zawinąć w roladkę.Roladę obtoczyć w sezamie i pokroić na ok 2 cm plastry.Każdy z nich ułożyć na papierze do pieczenia,posypać odrobiną feta i piec w piekarniku w temp 200 stopni przez około 25 minut.
Komentarze