Roladki z pstrąga z krewetkami i szpinakiem

0 (0 ocen)

Potrawę wymyśliłam na konkurs kulianrny na najlepszą potrawę z pstraga, zajęła III miejsce

Składniki:

  • 3 duże pstrągi
    250 gr mrożonego szpinaku
    250 gr krewetek mrożonych
    1 cytryna
    3 ząbki czosnku
    1 duża łyżka masła
    Sól
    Biały pieprz
    Pól pęczka włoszczyzny
    3 ziela angielskie
    1 liść laurowy
    1 łyżka żelatyny
    0,5 łyżeczki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Roladki z pstrąga z krewetkami i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pstrągi oczyścić, umyć i wyfiletować. Skropić sokiem z cytryny, osolić i posypać pieprzem. Odstawić w zimne miejsce na 2 godziny.

    Warzywa oczyścić, umyć. Ugotować wywar z ości, głów pstrąga oraz warzyw z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego. Przecedzić i osolić do smaku. Odlać 1,5 szklanki wywaru do żelatyny.

    Szpinak rozmrozić. Na patelni rozgrzać masło , dodać zmiażdżone główki czosnku ,przesmażyć. Dodać szpinak i chwilę podusić. Odstawić i ostudzić.
    Krewetki przelać gorącą wodą.

    Filety z pstrąga rozłożyć na desce , na każdy filet położyć warstwę szpinaku, na to porcje krewetek. Zwinąć delikatnie i owinąć folia aluminiową / tak jak cukierek/.
    Do garnka z wrzącym wywarem z ryby włożyć porcje pstrąga w folii i gotować powoli 0,5 godziny. Wyjąć z wywaru i ostudzić. Pokroić na 2 cm plastry ,ułożyć na półmisku.
    Żelatynę rozmoczyć w 3 łyżkach zimnej wody , następnie dodać do gorącego wywaru/1, szklanki/ ,podgrzać do rozpuszczenia żelatyny. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem i cukrem .

Porady

Do roladek doskonale smakuje sos chrzanowy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krewetki Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować