Roladki z pokrzywą i żurawiną

0 (0 ocen)

Trochę zdrowych mikroelementów przemyconych w popularnych roladkach

Składniki:

  • 4 plastry karkówki
    1 podwójny filet z kurczaka
    garść liści z pokrzywy
    1/2 szkl suszonej żurawiny

    Marynata:
    4 łyżeczki sosu sojowego
    2 łyżeczki oleju
    2 ząbki posiekanego czosnku
    1 łyżeczka posiekanej kolendry

    Oraz:

    4 łyżeczki ostrej musztardy
    1 kostka bulionowa grzybowa
    1 łyżeczka przyprawy typu Kucharek
    4 szt ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    gałązka tymianku
    sól, pieprz
    1 łyżka smalcu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Roladki

Roladki z pokrzywą i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karkówkę cienko rozbić. Filety przekroić na 4 plastry i rozbić. Pokrzywę umyć sparzyć ok 30 sekund i przelać zimną wodą i rozłożyć na ręczniku papierowym.
  • Karkówka w marynacie 2. Składniki marynaty wymieszać, zamarynować karkówkę i odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Filety z kurczaka lekko posolić i posypać pieprzem i przyprawą np. kucharkiem.
  • Z musztardą i pokrzywą 3. Filety z kurczaka posmarować musztardą, po 1 łyżeczce na każdy plaster i przykryć listkami pokrzywy.
  • Z żurawiną 4. Wzdłuż jednego boku ułożyć rząd żurawiny i zwinąć. Roladkę położyć na plaster karkówki, zwinąć i spiąć wykałaczkami lub obwiązać nitką.
  • Na patelni 5. Smalec rozgrzać na patelni i usmażyć roladki na złoty kolor ze wszystkich stron.
  • Z bulionem i przyprawami 6. Podlać szklanką wody, dodać kostkę bulionową i przyprawy. Dusić pod przykryciem ok 40 minut. Podawać z ryżem lub z ziemniakami i z ulubioną surówką.

Porady

Karkówkę dobrze jest zamarynować na noc.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z kurczaka Karkówka Pokrzywa Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować