Roladki z pokrzywą i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę cienko rozbić. Filety przekroić na 4 plastry i rozbić. Pokrzywę umyć sparzyć ok 30 sekund i przelać zimną wodą i rozłożyć na ręczniku papierowym.
2.Składniki marynaty wymieszać, zamarynować karkówkę i odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Filety z kurczaka lekko posolić i posypać pieprzem i przyprawą np. kucharkiem.
3.Filety z kurczaka posmarować musztardą, po 1 łyżeczce na każdy plaster i przykryć listkami pokrzywy.
4.Wzdłuż jednego boku ułożyć rząd żurawiny i zwinąć. Roladkę położyć na plaster karkówki, zwinąć i spiąć wykałaczkami lub obwiązać nitką.
5.Smalec rozgrzać na patelni i usmażyć roladki na złoty kolor ze wszystkich stron.
6.Podlać szklanką wody, dodać kostkę bulionową i przyprawy. Dusić pod przykryciem ok 40 minut. Podawać z ryżem lub z ziemniakami i z ulubioną surówką.
Komentarze