Roladki z placków ziemniaczanych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować mięsny farsz.Cebulę Zeszklić na łyżce masła,dodać marchewkę startą na średnich oczkach chwilę razem smażyć. Wystudzić.( można do mięsa dać surową cebulę ,a z marchewki zrezygnować to kwestia gustu). Mięso mielone włożyć do miski,dodać cebulę z marchewką,jajko,śmietanę,czosnek,bułkę tartą,posiekaną natkę,przyprawy i dokładnie wymieszać.
2.Przygotować ziemniaczaną masę: Ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce,nadmiar soku z ziemniaków odlać,dodać jajko,mąkę,śmietanę,czosnek,cebulę,przyprawy i dokładnie wymieszać.
3.Na patelni rozgrzać olej i smażyć duże placki na rumiano(moje miały ok.15 cm.średnicy i wyszło mi z tej porcji 5 sztuk).
4.Usmażony placek wyłożyć na ręcznik papierowy,posmarować farszem mięsnym i zwinąć za pomocą ręcznika w roladkę.
5.Naczynie żaroodporne posmarować masłem i układać w nim roladki.
6.Posmarować roladki śmietaną i posypać żółtym serem.
7.Przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180-200 stopni. Piec ok. 30 minut po tym czasie zdjąć folię i zapiekać jeszcze 10 minut.
Komentarze