Roladki z placków ziemniaczanych

4.99 (185 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min

Placki ziemniaczane inaczej.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:

    0,70 kg ziemniaków

    1 cebula

    2-3 ząbki czosnku

    jajko

    2-3 łyżki mąki

    1 łyżka gęstej śmietany 18%

    sól,pieprz,przyprawa uniwersalna,pieprz ziołowy

    Składniki na mięsny farsz:

    0,5kg mięsa mielonego

    1 jajko

    1 łyżka śmietany

    1 cebula

    2-3 ząbki czosnku

    2-3 łyżki bułki tartej

    sól, pieprz, przyprawa uniwersalna,czosnek granulowany,

    mała marchewka

    natka pietruszki

    Dodatkowo:

    2 łyżki śmietany

    5 dkg sera żółtego

    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.99 (185 ocen)

Roladki z placków ziemniaczanych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Roladki z placków ziemniaczanych 1. Przygotować mięsny farsz.Cebulę Zeszklić na łyżce masła,dodać marchewkę startą na średnich oczkach chwilę razem smażyć. Wystudzić.( można do mięsa dać surową cebulę ,a z marchewki zrezygnować to kwestia gustu). Mięso mielone włożyć do miski,dodać cebulę z marchewką,jajko,śmietanę,czosnek,bułkę tartą,posiekaną natkę,przyprawy i dokładnie wymieszać.
  • Roladki z placków ziemniaczanych 2. Przygotować ziemniaczaną masę: Ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce,nadmiar soku z ziemniaków odlać,dodać jajko,mąkę,śmietanę,czosnek,cebulę,przyprawy i dokładnie wymieszać.
  • Roladki z placków ziemniaczanych 3. Na patelni rozgrzać olej i smażyć duże placki na rumiano(moje miały ok.15 cm.średnicy i wyszło mi z tej porcji 5 sztuk).
  • Roladki z placków ziemniaczanych 4. Usmażony placek wyłożyć na ręcznik papierowy,posmarować farszem mięsnym i zwinąć za pomocą ręcznika w roladkę.
  • Roladki z placków ziemniaczanych 5. Naczynie żaroodporne posmarować masłem i układać w nim roladki.
  • Roladki z placków ziemniaczanych 6. Posmarować roladki śmietaną i posypać żółtym serem.
  • Roladki z placków ziemniaczanych 7. Przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180-200 stopni. Piec ok. 30 minut po tym czasie zdjąć folię i zapiekać jeszcze 10 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_07-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować