Roladki z pieczonej papryki nadziewane serkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wymytą, przekrojoną i oczyszczoną paprykę układamy na blasze do pieczenia. Pieczemy około ½ godz. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Kiedy skórka papryki zbrązowieje, podpiecze się wyjmujemy paprykę z piekarnika i przykrywamy ściereczką. Jak papryka się wychłodzi zdejmujemy skórkę i układamy w słoiku warstwami: papryka, czosnek w plasterkach, grubo zmielony pieprz- na koniec zalewamy oliwą. Przechowujemy w lodówce - możemy jej także używać np. do kanapek.
2.W misce ścieramy (na małych ząbkach) ser feta i dodajemy do niego serek Almette. Do tego dokładamy wyciśnięty czosnek, sól (ostrożnie bo feta jest słona), pieprz i mieszamy wszystko razem.
3.Papryki faszerujemy przygotowanym farszem serowym, zawijamy, wykładamy na talerz, polewamy oliwą, balsamico i posypujemy świeżo starym pieprzem, posiekaną pietruszką lub koperkiem.
Komentarze