Roladki z pieca

0 (0 ocen)

Pyszne naleśniki zapiekane z brokułem w sosie pomidorowym. Moje ulubione danie na szybko :)

Składniki:

  • Ciasto naleśnikowe:
    - 1 szklanka mleka
    -1/2 szklanki wody
    - 2 jajka
    - 1 szklanka mąki pszennej
    - szczypta soli
    - 1 łyżeczka ziół suszonych

    Nadzienie:
    - 500 g brokuła
    - 4 duże plastry szynki
    - 2-3 łyżki startego żółtego sera

    Sos pomidorowy:
    - 1 cebula
    - 2 ząbki czosnku
    - 1 łyżka oleju
    - 1 puszka krojonych pomidorów (400g)
    - 1/2 łyżeczki cukru
    - sól i pieprz do smaku

Roladki z pieca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Naleśniki: jajka roztrzepać, połączyć z mlekiem i wodą. Dodać mąkę, szczyptę soli i zioła. Wymieszać, odstawić na pół godziny i usmażyć 4 naleśniki.
  • 2. Brokuła umyć, podzielić na różyczki, włożyć do garnka z wodą i ugotować na pół miękko z kostką rosołową.
  • 3. sos pomidorowy: Cebulę posiekać, podsmażyć ze zmiażdżonym czosnkiem na oleju. Dodać pomidory z puszki. Doprawic solą, pieprzem i cukrem. Podgrzewać ok 15 minut, następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  • 4. Na naleśniku ulożyć plaster szynki, dodać kilka różyczek ugotowanego brokuła. Zrolować, każdy rulon pokroić ukosnie na 4 części i spiąć wykałaczkami. Ułożyć ciasno obok siebie na sosie pomidorowym. Zapiekać pod przykryciem ok 20 minut w 180 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy