3 plastry karkówki po około 150 g
2 pomidorki malinowe
2 szk pokrojonej w sporą kostkę młodej kapusty
Przyprawy :
sól zmiękczająca do mięs
sól
pieprz kolorowy
mix chili Jalapeno
Dodatkowo :
2 jajka
bułka tarta do obtaczania
olej do smażenia
Roladki z młodą kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i rozbić tłuczkiem do mięsa.
Oprószyć solą zmiękczającą, pieprzem i chili mixem.
Zostawić na 20 minut.
2.W rondelku zagotować wodę, posolić i wrzucić pokrojoną kapustę.
Gotować 2 minuty następnie odcedzić i wystudzić.
Pomidory pokroić w kostkę, dodać do kapusty, doprawić do smaku i wymieszać.
Na każdy płat karkówki nałożyć porcję nadzienia, zwinąć w rolady.
Następnie zawinąć szczelnie w folię spożywczą, końce mocno związać.
3.Do garnka wlać tyle wody, aby zakryła roladki.
Zagotować i od zagotowania gotować 20 minut.
Po ugotowaniu ostrożnie wyjąć je z folii.
Jajka rozmieszać z odrobiną soli i pieprzu.
Każdą roladkę obtoczyć w bułce tartej, zanurzyć w jajku i ponownie opanierować bułką tartą.
Roladki smażyć z każdej strony aż bułka się zrumieni.
Podawać z dowolnymi dodatkami.
Komentarze