Roladki z makaronu lasagne

4.5 (177 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Całość, choć zbliżona do tradycyjnej lasagne, dużo łatwiej podzielić jest na porcje, bo... porcje, dzięki roladkom, mamy już gotowe :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 8 szt.

    Sos mięsny
    400 g mięsa mielonego wołowo - wieprzowego
    50 g boczku wędzonego
    1 łyżka oleju
    1 duża cebula
    1 szkl. bulionu z kurczaka
    100 g koncentratu pomidorowego
    1 łyżeczka suszonego oregano
    1 łyżka octu z czerwonego wina
    0,5 łyżeczki cukru
    ewentualnie sól do smaku

    Sos pomidorowy
    1 duża puszka pomidorów (560 g)
    1 średnia cebula
    1 łyżka oleju
    2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
    1 łyżka octu z czerwonego wina
    szczypta cynamonu
    1 łyżeczka cukru
    szczypta soli

    oraz:
    8 płatów makaronu Lasagne
    1 średnia cukinia
    1 duża kulka mozzarelli odsączona z zalewy
    forma do zapiekania 19 x 24 cm
Wystaw ocenę:

4.5 (177 ocen)

Roladki z makaronu lasagne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos mięsny:
    Olej wlać na patelnię. Boczek i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć aż się przyrumieni. Dodać mięso, które też podsmażyć rozdzielając jego grudki drewnianą łyżką. Dodać bulion i koncentrat pomidorowy, ocet i cukier. Gotować 20 minut często mieszając. Przyprawić oregano i solą, jeśli trzeba.
  • 2. Sos pomidorowy:
    Do garnka wlać łyżkę oleju. Cebulę posiekać w kostkę, zeszklić na oleju. Dodać pomidory, a gdy trochę zmiękną zgnieść je tłuczkiem do ziemniaków. Dodać ocet winny, szczyptę cynamonu i cukier. Gotować bez przykrycia 20 minut, aż spora część płynu odparuje. Na końcu dodać bazylię i przyprawić szczyptą soli.
  • 3. Przygotowanie roladek:

    Piekarnik nagrzać do 200°C.
    Makaron podgotować w osolonej wodzie przez 2 minuty, aby trochę zmiękł wkładając nie więcej niż 2 płaty na raz. Podgotowane płaty makaronu odkładać na metalową kratkę do studzenia.

    Sos mięsny podzielić na 8 porcji. Cukinię pokroić w cienkie paski za pomocą np. obieraczki do warzyw. Kulkę sera mozzarella pokroić w cienkie plasterki.

    Na każdym płacie makaronu ułożyć kilka pasków cukinii (około 4 sztuki). Na cukinii ułożyć porcję sosu mięsnego zostawiając 1 cm wolnej przestrzeni z każdej strony. Zwinąć wszystko w roladkę. Postępować tak z resztą płatów makaronu.

    Do formy do zapiekania wlać połowę sosu pomidorowego. Na nim ułożyć makaronowe roladki łączeniem do dołu. Wszystko polać resztą sosu pomidorowego. Obłożyć plasterkami mozzarelli. Jeśli zostały nam paski cukinii - udekorować nimi danie.
    Włożyć do piekarnika i zapiekać 20 minut.
    Potrawę wyjąć i odstawić na 5 minut przed podzieleniem na porcje, aby farsz się zestalił.
  • 4. Tym przepisem chciałam pokazać, że w makaronie lasagne tkwi ogromny potencjał. Dzięki tym prostokątnym płatom można go pokroić w paski lub wykrawać różne kształty foremkami do wykrawania ciasteczek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować