Roladki z kurkami

4.5 (149 ocen)

Jeśli ktoś lubi kurki, to takie roladki na pewno mu posmakują. U mnie cieszą się dużym powodzeniem :)

Składniki:

  • 4 duże pojedyncze piersi kurczaka
    300g kurek
    1 por
    100g startego żółtego sera
    2 łyżki bułki tartej
    1 jajko
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    pół szklanki bulionu grzybowego
    4 łyżki oleju
    zioła prowansalskie
    sól,pieprz





Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Roladki z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • podsmaż farsz 1. Kurki oczyść i umyj, Drobno pokrój i wrzuć na patelnię z 2 łyżkami oleju. Por oczyść, posiekaj i dodaj do grzybów. Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Smaż aż sos z kurek wyparuje. Dodaj starty ser żółty, bułkę tartą, natkę pietruszki i jajko. Wymieszaj i ostudź.
  • ułóż farsz na kotlecie 2. Mięso umyj, usuń błonki i rozbij na cienkie kotlety (najlepiej przez folię). Oprósz solą i pieprzem. Na płatach mięsa układaj nadzienie i zwijaj w roladki. Zepnij je wykałaczkami i obsmaż na pozostałym oleju.
  • 3. Tak przygotowane roladki ułóż w naczyniu żaroodpornym, podlej bulionem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piecz ok.50-60 minut, często podlewając bulionem i powstałym sosem. Podawaj np.z ziemniakami i ulubioną surówką.





Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować