Roladki z kurczaka z sosem pieczarkowym

5 (164 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Ewelina Radwan zaprosiła nas na szybki do zrobienia i bardzo smaczny obiad do Gniewięcina leżącego w woj. świętokrzyskim.

Składniki:

  • Na 4 porcje:
    ● 4 pojedyncze filety z kurczaka
    ● 12 plastrów sera żółtego
    ● przyprawa uniwersalna
    ● przyprawa do kurczaka
    ● olej do smażenia
    Sos pieczarkowy:
    ● 1/2 kg pieczarek
    ● kostka rosołowa
    ● łyżka przyprawy uniwersalnej, pieprz
    ● łyżeczka masła
    ● ziele angielskie
    ● 4 łyżki mąki
    ● 1 szkl. śmietanki 30-proc.
Wystaw ocenę:

5 (164 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Roladki z kurczaka z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety myjemy, osuszamy
    i lekko rozbijamy. Posypujemy
    przyprawą uniwersalną i przyprawą do kurczaka. Na połowie każdego
    fileta wykładamy po 2
    plastry sera i zwijamy w roladki.
    Podsmażamy na rozgrzanym
    oleju, a następnie
    dusimy ok. 15 minut. Roladki
    przekładamy na blachę,
    polewamy powstałym podczas
    duszenia sosem. Wykładamy
    resztę sera i zapiekamy,
    aż się rozpuści.
  • 2. Przygotowujemy sos: pieczarki
    oczyszczamy i kroimy
    w plastry. Dusimy na maśle.
    Następnie wlewamy 1 litr
    wody, dodajemy przyprawy
    i kostkę, zagotowujemy. Mąkę
    mieszamy w 200 ml wody.
    Wlewamy do sosu, mieszając,
    i zagotowujemy. Gdy
    zacznie gęstnieć, wlewamy
    śmietankę. Sosem polewamy
    roladki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_11-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować