Roladki z kurczaka pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety oczyścić , umyć i osuszyć. Rozkroić wzdłuż i rozbić. Posolić i zostawić w lodówce na ok 15 min.
Masło rozpuścić na patelni . Dodać mąkę i chwilę smażyć . Dodać mleko i gotować do momentu , aż sos zgęstnieje . Dodać gałkę , pieprz i sól.
2.Pora umyć , przeciąć wzdłuż i pokroić. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć pora na wolnym ogniu.
Orzechy przesiekać i uprażyć na suchej patelni, dodać do pora.
Dodać posiekaną natkę.
Jajka ugotować na twardo i zetrzeć na tarce do warzyw, i dodać do pora.
Wszystko dobrze przemieszać, doprawić solą , pieprzem i chwile jeszcze poddusić. Można dodać łyżkę bułki tartej ( żeby zagęścić farsz ) , ale nie koniecznie . Wystudzić.
3.Farsz nakładać na kurczaka i zwijać w rolki. Na dno naczynia żaroodpornego wylać połowę sosu. Rolki ułożyć na sosie podwijając końcówki mięsa ( można użyć wykałaczek do spięcia ) i polać resztą sosu.
Pieczenie 180 stopni ok 45 min.
Mięso pokroić na ok 1cm kawałki .
Smacznego.
Komentarze