Roladki z kurczaka pod beszamelem

4.51 (182 ocen)

  • 60 min

Doskonałe na rodzinne spotkanie. Można podać ciepłe z sosem i przestudzone.

  • 60 min

Składniki:

  • filet z kurczaka ok 700 g

    por ok 20 cm biała część
    2 łyżki oleju rzepakowego
    garść orzechów włoskich
    2 jajka
    łyżka bułki tartej
    łyżka posiekanej natki pietruszki
    pieprz czarny mielony
    sól

    2 łyżki masła
    2 łyżki mąki
    1/2 l mleka
    szczypta gałki muszkatołowej
    pieprz czarny mielony
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.51 (182 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Roladki

Roladki z kurczaka pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety oczyścić , umyć i osuszyć. Rozkroić wzdłuż i rozbić. Posolić i zostawić w lodówce na ok 15 min.

    Masło rozpuścić na patelni . Dodać mąkę i chwilę smażyć . Dodać mleko i gotować do momentu , aż sos zgęstnieje . Dodać gałkę , pieprz i sól.
  • 2. Pora umyć , przeciąć wzdłuż i pokroić. Na patelni rozgrzać olej i przesmażyć pora na wolnym ogniu.
    Orzechy przesiekać i uprażyć na suchej patelni, dodać do pora.
    Dodać posiekaną natkę.
    Jajka ugotować na twardo i zetrzeć na tarce do warzyw, i dodać do pora.
    Wszystko dobrze przemieszać, doprawić solą , pieprzem i chwile jeszcze poddusić. Można dodać łyżkę bułki tartej ( żeby zagęścić farsz ) , ale nie koniecznie . Wystudzić.
  • 3. Farsz nakładać na kurczaka i zwijać w rolki. Na dno naczynia żaroodpornego wylać połowę sosu. Rolki ułożyć na sosie podwijając końcówki mięsa ( można użyć wykałaczek do spięcia ) i polać resztą sosu.
    Pieczenie 180 stopni ok 45 min.
    Mięso pokroić na ok 1cm kawałki .
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować