Roladki z indyka z nadzieniem gryczanym

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób

Zdrowy i pyszny pomysł na obiad.

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 4 filety z piersi indyka ( po ok. 150 g)
    40 g kaszy gryczanej
    1 posiekana cebula
    1 łyżka oleju
    1 ogórek kiszony pokrojony w drobną kostkę
    1 pęczek koperku posiekany
    1 żółtko jaja
    sól
    pieprz cayenne
    8 plasterków bekonu
    1 łyżka masła
    200 ml bulionu warzywnego
    100 g śmietany 18 %

Roladki z indyka z nadzieniem gryczanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gotujemy do miękkości, odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
  • Roladki z indyka z nadzieniem gryczanym 2. Na patelni podsmażamy cebulkę, dodajemy połowę koperku, żółtko, kaszę, ogórka sól, pieprz i mieszamy.
  • Roladki z indyka z nadzieniem gryczanym 3. Filety z indyka rozbijamy cienko i posypujemy z jednej strony solą i pieprzem. Na każdym układamy po 2 plasterki bekonu i nadzienie z kaszy na całej powierzchni. Zwijamy i spinamy wykałaczką.
  • Roladki z indyka z nadzieniem gryczanym 4. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy roladki na złoty kolor. Wlewamy bulion i dusimy pod przykryciem 30 minut. Wyjmujemy mięso na talerz, a do bulionu dodajemy śmietanę wymieszaną z solą, pieprzem i koperkiem. Mieszamy i ponownie wkładamy roladki. Dusimy jeszcze przez chwilę w sosie.

Komentarze

Podobne przepisy