Roladki z indyka z boczkiem i winogronami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Dopiero niedawno odkryłem, że winogrona można podać także na ciepło. Sos smakuje wspaniale z pachnącym rozmarynem indykiem.

Składniki:

  • ● 75 dag filetów z indyka
    ● 12 plasterków boczku (ok. 20 dag)
    ● 75 dag winogron
    ● cebula
    ● szkl. bulionu warzywnego
    ● 20 dag śmietany 18-proc.
    ● 2 łyżki suszonego rozmarynu
    ● olej roślinny
    ● sól
    ● pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Roladki z indyka z boczkiem i winogronami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, osuszamy
    papierowym ręcznikiem i kroimy w 12 cienkich plastrów.
    Każdy oprószamy solą i pieprzem.
    Przykrywamy plastrem
    boczku i zawijamy. Spinamy
    wykałaczkami.
  • 2. Na patelni rozgrzewamy
    niewielką ilość oleju. Roladki
    posypujemy roztartym w dłoniach
    rozmarynem i smażymy
    po ok. minucie z obu stron, aż
    boczek się zrumieni. Przekładamy
    do naczynia żaroodpornego
    i przykrywamy, by nie
    ostygły.
  • 3. Cebulę kroimy w ćwierćplasterki.
    Szklimy na tłuszczu po
    roladkach. Wsypujemy przekrojone
    na pół winogrona.
    Mieszając, dusimy kilka minut.
    Wlewamy bulion i śmietanę. Doprawiamy solą i pieprzem.
    Doprowadzamy do wrzenia
    i zalewamy roladki.
  • 4. Potrawę pieczemy bez
    przykrycia ok. 15 minut w piekarniku
    rozgrzanym do temperatury
    175 °C. Podajemy
    z mieszanką białego i czarnego
    ryżu.

Porady

● Sos winogronowy doskonale smakuje też z rybami. Wówczas najlepiej przygotować go na bazie wywaru rybnego oraz śmietanki. Warto też zagęścić sos mąką.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Filet z indyka

Notka redakcyjna

PPWS_11-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować