Roladki z grillowanym bakłażanem z sosem pieczarkowym

0 (0 ocen)

  • 40 min

Nie sądziłam, że ze schabu, bakłażana i pieczarek można przyrządzić tak pyszny i syty obiad :-) Danie jest proste do przygotowania, dzięki bakłażanowi jest bardzo letnie, a całość dopełnia ziołowy sos pieczarkowy. Gorąco polecam, mojemu chłopakowi bardzo smakowało.

  • 40 min

Składniki:

  • schab 4-5 plastrów (około 500g),
    pieczarki 500g,
    1 mniejszy bakłażan,
    sok z cytryny,
    sól,
    pieprz,
    oliwa do skropienia i smażenia,
    masło do smażenia,
    śmietana kremówka 200g (składnik dodatkowy),
    papryka słodka 2 łyżeczki,
    zioła prowansalskie 2 łyżeczki,
    bazylia 3/2 łyżeczki,
    szczypta czosnku w proszku,
    liście bazylii do dekoracji,
    do podania ziemniaki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Roladki Roladki schabowe Grill

Roladki z grillowanym bakłażanem z sosem pieczarkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Roladki z grillowanym bakłażanem z sosem pieczarkowym 1. Schab rozbijamy na cienkie kotlety, solimy i pieprzymy z obu stron.
  • Roladki z grillowanym bakłażanem z sosem pieczarkowym 2. Bakłażana kroimy w cienkie plastry. Solimy je z obu stron i odstawiamy na 15 minut, a później osuszamy papierowymi ręcznikami. Następnie skrapiamy go sokiem z cytryny i oliwą, oprószamy pieprzem.
  • Roladki z grillowanym bakłażanem z sosem pieczarkowym 3. Grillujemy go z obu stron na patelni grillowej.
  • Roladki z grillowanym bakłażanem z sosem pieczarkowym 4. Następnie plastry schabu z jednej strony oprószamy go słodką papryką i ziołami prowansalskimi, układamy po 1-2 plastry grillowanego bakłażana i zwijamy roladki. Roladki smażymy na rumiano na oleju na wolnym ogniu. Pod koniec smażenia dodajemy łyżkę masła, roladki wtedy nabiorą ładnego, złotego koloru.
  • Roladki z grillowanym bakłażanem z sosem pieczarkowym 5. Pieczarki kroimy w półplasterki (mniejsze w plasterki). Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pieczarki i smażymy je na złoty kolor.
  • Roladki z grillowanym bakłażanem z sosem pieczarkowym 6. Gdy pieczarki będą prawie gotowe dodajemy bazylię, czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Do pieczarek dodajemy śmietanę i całość jeszcze chwilkę smażymy na wolnym ogniu.
  • Roladki z grillowanym bakłażanem z sosem pieczarkowym 7. Roladki podałam z młodymi ziemniakami na sosie pieczarkowym udekorowane świeżą bazylią. Życzę smacznego :)

Porady

Należy pamiętać, żeby nie dawać zbyt dużo jakiegokolwiek tłuszczu podczas grillowania, bo bakłażan mocno go chłonie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Mięso Pieczarki Schab Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować