Roladki z farszem bakłażanowo-pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Pierwszy raz w życiu gotowałam coś z bakłażana (nawet nie wiem czy go kiedyś jadłam!).Do końca bałam się co z tej wariacji wyjdzie, nie wiedziałam co jeszcze przyjdzie mi do głowy dodać... Ale efekt końcowy przeszedł moje oczekiwania :) warto było poświęcić trochę czasu na przygotowanie potrawy.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 5-6 kawałków schabu (pokrojony jak na kotlety)
    1 bakłażan
    kilka pieczarek
    1 pomidor (składnik dodatkowy)
    1/4 cebuli
    1/2 szkl. oliwy z oliwek
    3 duże łyżki papryki słodkiej
    2 łyżeczki papryki ostrej
    2 łyżeczki ziół prowansalskich
    1 łyżeczka oregano
    1 łyżeczka tymianku
    1 łyżeczka bazylii
    1 łyżeczka pieprzu czarnego
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    1 łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Roladki

Roladki z farszem bakłażanowo-pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kotlety ze schabu 1. Mięso rozbić cienko na kotlety i włożyć do marynaty (oliwa z oliwek, zioła prowansalskie, 2 łyżki papryki słodkiej, papryka ostra, oregano, tymianek, bazylia) i odstawić do lodówki na 10 min.
  • 2. Bakłażan dokładnie umyć, pokroić w drobną kostkę. Posolić i odstawić na 10 min. Po tym czasie przepłukać zimną wodą i odsączyć.

    Pomidora pokroić w drobną kostkę.
  • Pokrojone pieczarki 3. Pieczarki pokroić w półplasterki (lub jeśli są większe na ćwierćplasterki)
  • Podsmażona cebula z pieczarkami 4. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na łyżce oleju aż się zrumieni, dodać pieczarki i dusić aż zmiękną i zmniejszą objętość.
  • Farsz 5. Na patelnię wrzucić bakłażana i pomidora, przyprawić łyżką papryki słodkiej i pieprzem, poddusić, dodać koncentrat pomidorowy i dusić do czasu, aż prawie cała woda wyparuje (około 20 min).
  • Roladki przed upieczeniem 6. Lekko przestudzony farsz układamy na odsączonych z marynaty kotletach i zwijamy w roladki, spinamy wykałaczką.
    Układamy roladki w naczyniu żaroodpornym lub w brytfance.
  • 7. Pieczemy około godzinę w temp. 180 stopni. Pod koniec pieczenia zdejmujemy pokrywkę naczynia, aby roladki się zrumieniły.

Porady

Można pominąć lub zmniejszyć ilość oliwy do marynowania mięsa, aby było mniej tłuste. Ja podałam z pieczonymi ziemniakami (ziemniaki pokrojone w plasterki wrzuciłam do pozostałej po mięsie marynaty, wymieszałam i wyłożyłam na dno naczynia, a dopiero na nich ułożyłam roladki. Razem się upiekły i smakowały doskonale! Zostało mi trochę farszu, więc podgrzałam jeszcze raz, przełożyłam jeszcze gorący do słoika - będzie jak znalazł na następne roladki co znacznie skróci czas na przygotowanie obiadu :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować