Przystawka jest prosta, ale bardzo dobra. Roladki z cukinii można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno, także można je podać na liściach sałaty z dodatkiem naszego ulubionego sosu.
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
- cukinia: 1 sztuka
- mozzarella (duża kula): 1 sztuka
- suszone pomidory w olej: 10 sztuk
- zioła prowansalskie suszone i sól: 2 łyżeczki
Roladki z cukinii z mozzarellą i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinie (dosyć małą, ale prostą) umyć i pokroić wzdłuż w cienkie plastry. Najlepiej za pomocą krajalnicy, bo są równiutkie. Plastry podsmażyć na patelni bez tłuszczu np. na papierze do pieczenia dosłownie po 1 - 2 minutach z każdej strony. Po podsmażeniu osolić i posypać ziołami prowansalskimi.
2.Mozzarellę pokroić w plastry, a następnie plastry przeciąć na pół.
3.Na każdy kawałek cukinii położyć kawałek mozzarelli i suszonego pomidora, a następnie zwiną w roladkę i spiąć wykałaczką. Położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w rozgrzanym piekarniku (ja miałam 180 stopni) kilka minut, aż ser się roztopi.
Komentarze