Roladki z cukinii

4.5 (182 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 15 min
  • Dla 8 osób

Grillowana cukinia wypełniona pysznym farszem z ricotty

  • 15 min
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 2 długie cukinie
    1 op. sera ricotta
    3 ząbki czosnku
    kilka listków świeżej bazylii i mięty
    pół łyżeczki suszonego oregano
    2-3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny + odrobina startej skórki
    sól, świeżo mielony pieprz czerwony
    szczypta płatków chili lub pepperoni
    2-3 łyżki oliwy z oliwek
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski

Roladki z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię dokładnie myjemy i za pomocą szerokiej obieraczki kroimy wzdłuż na równe plastry. Rozkładamy na desce, posypujemy solą i pieprzem. Skrapiamy lub spryskujemy oliwą. Układamy na patelni grillowej i grillujemy przez chwilę, żeby cukinia delikatnie zmiękła i żeby powstały paski od grilla.
  • 2. Zabieramy się za przygotowanie farszu.
    W miseczce mieszamy ricottę, doprawiamy solą, pieprzem, oregano, płatkami chili lub pepperoni, dodajemy oliwę, przeciśnięty czosnek, sok i skórkę z cytryny. Dokładnie mieszamy. Nakładamy odpowiednią ilość na każdy plaster cukini i zwijamy w rulon. Możemy spiąć je wykałaczkami lub obwiązać w fantazyjny sposób szczypiorkiem. Dekorujemy listkami bazylii i mięty.

Porady

Podajemy z pieczywem lub z róznymi wędlinami czy warzywami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chili Cukinia Ricotta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill Piknik Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować