Roladki z boczku, z wątróbką i owocami

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

bardzo smaczna przystawka, doskonała na przyjęcie - robi się bardzo dość szybko i ładnie wygląda

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - boczek wędzony: 20 plastrów
    - wątróbka z kurczaka: 30 dekagramów
    - śliwki kalifornijskie: 20 sztuk
    - gruszki (użyłam Konferencję): 2.5 sztuki
    - papryka mielona (ja dałam słodką, ale może być ostra tylko wtedy mniej): 4 łyżeczki
    - rozmaryn świeży: 2 łyżeczki
    - sól: 1 łyżeczka
    - pieprz ziołowy: 1 łyżeczka
    - olej: 1 łyżka
    - wykałaczki (albo szpikulce do zrazów): 20 sztuk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Wątróbka Roladki Przystawki

Roladki z boczku, z wątróbką i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Plastry boczku nie mogą być zbyt cienkie bo będą nam się rozrywać podczas zawijania. Wątróbkę trzeba opłukać, dokładnie osuszyć i każdą podzielić na pół. Gruszki obrać, podzielić na ósemki, wyciąć gniazda nasienne. Wątróbkę odrobinę solimy - chyba, że boczek jest bardzo słony (ja posoliłam i zaręczam, że nie stwardniała). Każdy plaster boczku posypujemy mieloną papryką, pieprzem ziołowym i posiekanym drobno rozmarynem, układamy przy jednym brzegu kawałek surowej wątróbki, jedną śliwkę i ósemkę gruszki, dokładnie zwijamy i spinamy wykałaczką lub szpikulcem. Układamy w żaroodpornym naczyniu leciutko posmarowanym olejem i zapiekamy przez 15-20 min. w piekarniku nagrzanym do 220 st. C. Podajemy na gorąco. Roladki można przygotować kilka godzin wcześniej a zapiec tuż przed podaniem. To prosta, ale bardzo smaczna przystawka,
    Takie roladki można też upiec na grillu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Piknik

Podobne przepisy

To może cię zainteresować