Roladki z bakłażana

0 (0 ocen)

  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Grillowane plastry bakłażana podszyte szynką szwarcwaldzką nadziane duszonym szpinakiem, czerwoną cebulką i serem feta.

  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - bakłażan średniej wielkości: 1 sztuka
    - szynka szwarcwaldzka: 9 plastrów
    - nieduża czerwona cebula: 1 sztuka
    - świeży szpinak: 100 gramów
    - czosnek: 2 ząbki
    - ser feta: 135 gramów
    - olej rzepakowy do smażenia: 1 sztuka
    - sól, pieprz: 1 szczypta

Roladki z bakłażana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażana pokroić na 9 podłużnych, cienkich plastrów. Posolić je i warstwami ułożyć durszlaku. Po 10 minutach opłukać je pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem.
  • 2. Patelnię grillową lekko natłuścić olejem i opiec na niej z dwóch stron plastry bakłażana. Ostudzić.
  • 3. Liście szpinaku pokroić na mniejsze części, włożyć do durszlaka i przelać wrzątkiem. Odcisnąć.
  • 4. Na patelni rozgrzać ok. 4 oleju i podsmażyć cebulkę pokrojona w kostkę. Dodać szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusić kilka minut, doprawić pieprzem. Przełożyć do miseczki, dodać fetę, wymieszać.
  • 5. Rozłożyć plastry bakłażana, na nich plastry szynki, nadzienie szpinakowo-serowe. Zwinąć roladki.
  • 6. Przed podaniem roladki podsmażyć, skrapiając je olejem rzepakowym, na patelni grillowej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy