Roladki z bakłażana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłażana pokroić na 9 podłużnych, cienkich plastrów. Posolić je i warstwami ułożyć durszlaku. Po 10 minutach opłukać je pod bieżącą wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem.
2.Patelnię grillową lekko natłuścić olejem i opiec na niej z dwóch stron plastry bakłażana. Ostudzić.
3.Liście szpinaku pokroić na mniejsze części, włożyć do durszlaka i przelać wrzątkiem. Odcisnąć.
4.Na patelni rozgrzać ok. 4 oleju i podsmażyć cebulkę pokrojona w kostkę. Dodać szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusić kilka minut, doprawić pieprzem. Przełożyć do miseczki, dodać fetę, wymieszać.
5.Rozłożyć plastry bakłażana, na nich plastry szynki, nadzienie szpinakowo-serowe. Zwinąć roladki.
6.Przed podaniem roladki podsmażyć, skrapiając je olejem rzepakowym, na patelni grillowej.
Komentarze