Bardzo lubię mięso wołowe, ale kiedyś postanowiłam urozmaicić roladki i dodałam do nich warzywa.Smakowały lepiej, niż myślałam, więc teraz robię je częściej. Danie jest smaczne i proste do zrobienia.
Roladki wołowe z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso kroimy w plastry (jak
na kotlety) i rozbijamy. 4 ząbki
czosnku rozcieramy z solą i pieprzem
i nacieramy mięso.
2.Oczyszczone warzywa kroimy
w paski: ziemniaki i ogórki
grubo, marchewkę średnio,
a selera i pietruszkę cieniutko.
3.Na plastrze mięsa kładziemy
najpierw kawałek listka kapusty, a następnie paski warzyw. Zawijamy
i obwiązujemy nitką.
4.Roladki podsmażamy na patelni.
W rondelku dusimy pokrojoną
cebulkę i czosnek. Wkładamy
roladki i zalewamy wodą tak,
aby je przykryć. Dodajemy kostkę
rosołową, doprawiamy pieprzem,
solą, majerankiem i dusimy.
Gdy mięso jest miękkie,
zagęszczamy śmietaną i mąką.
Komentarze