Smak tradycyjnych roladek wołowych jest wyśmienity, mięso rozpływa się w ustach, a ogórek dodaje wyrazistości.
1 godz. 10 min
Składniki:
• 4 plastry wołowiny zrazowej
• sól, pieprz do smaku
Farsz
• 1 cebula
• 4 małe ogórki kiszone
• 2 łyżki sosu sojowego
• 2 liście laurowe
• po kilka ziaren ziela angielskiego i jałowca
• olej do smażenia
Roladki wołowe z ogórkiem kiszonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.• Wołowinę rozbić dość cienko, każdy plaster przeciąć na połowę i posypać solą i pieprzem.
• Cebulę pokroić wzdłuż w ósemki, a ogórek na ćwiartki.
• Na plastry wołowiny na jednym końcu położyć po kawałku ogórka i cebuli i zwinąć roladki. Spiąć za pomocą wykałaczek lub metalowych szpilek.
• Roladki obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju, podlać 1/2 szklanki wody, dodać przyprawy, sos sojowy i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 45 minut.
Komentarze