Roladki wołowe z grzybami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Trudny

Pyszne roladki w sam raz na dzień dziadka i babki.

  • Dla 4 osób
  • Trudny

Składniki:

  • - wołowina: 40 dekagramów
    - boczek wędzony: 10 dekagramów
    - ogórek kiszony (średniej wielkości): 1 sztuka
    - cebula: 1 sztuka
    - olej: 2 łyżki
    - wino (białe): 200 mililitrów
    - woda: 1 szklanka
    - masło: 1 szklanka
    - sól (do posolenia mięsa): 2 łyżki
    - pieprz (do przyprawienia): 2 łyżeczki
    - pieczarki: 20 dekagramów

Roladki wołowe z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Plastry wołowiny rozbijamy.
    Ogórka kroimy wzdłuż na
    4 części, boczek w plasterki,
    a cebulę w talarki.
  • 2. Na płatach mięsa układamy
    plasterki boczku, ogórka i cebuli,
    następnie oprószamy solą
    i pieprzem.
  • 3. Mięso zwijamy w roladki i spinamy
    wykałaczkami. Smażymy
    na rozgrzanym oleju ze wszystkich
    stron. Przekładamy do rondla.
    Wlewamy wino i wodę.
  • 4. Pieczarki oczyszczamy, myjemy
    i osączamy. Kroimy w plasterki
    i podsmażamy na maśle.
    Dodajemy do mięsa, dusimy
    pod przykryciem do miękkości.
    Doprawiamy do smaku.
  • 5. Podajemy z kluskami śląskimi,
    makaronem lub ziemniakami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy