Roladki wołowe

0 (0 ocen)

Typowe roladki kuchni śląskiej z bardziej bogatym wnętrzem i ostrym smakiem chrzanu.Podane z sosem w którym się dusiły i kluskami śląskimi smakują wyśmienicie :)

Składniki:

  • (Na 6 roladek)
    0,5kg. wołowiny
    3 plastry boczku wędzonego
    3 małe ogórki kiszone
    3 małe ogórki konserwowe
    1/2 czerwonej papryki
    1 mała cebula
    6 łyżeczek chrzanu
    6 łyżeczek musztardy
    sól,pieprz
    olej lub smalec do smażenia
    200ml. śmietany 18%
    2 łyżki mąki
    Dodatkowo:
    nitka lub wykałaczki to związania/spięciaroladek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Roladki

Roladki wołowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przed zwinięciem 1. Mięso umyć,osuszyć,pokroić w plastry.
    Każdy kawałek rozbić dokładnie tłuczkiem(uważając by nie podziurawić mięsa),oprószyć solą i pieprzem z obu stron.
    Plastry boczku przekroić na pół.
    Ogórki w cztery słupki ,paprykę w cienki paseczki,cebulę w piórka.
    Każdy kawałek mięsa nasmarować łyżeczką chrzanu oraz musztardy.
    Na każdy plaster mięsa położyć kawałek boczku,po dwa słupki ogórków,paseczki papryki oraz piórka cebuli.
  • w trakcie duszenia 2. Zawartość patelni (wraz z tłuszczem)przełożyć do garnka,zalać wodą.
    Dusić ok.30 min.
    W między czasie sos doprawić.
  • smażenie roladek 3. Zwijać roladki.
    Najpierw krótsze boki do środka a następnie w rulon.
    Mięso związać nitką lub z czepić wykałaczkami.
    Na patelni rozgrzać olej,smażyć roladki do uzyskania brązowego koloru z każdej strony.
  • gotowe roladki 4. Chwilkę przed końcem duszenia śmietanę połączyć z mąką oraz chochla gorącego sosu-przelać do garnka ,wymieszać.
  • 5. Podawać z ulubionymi dodatkami, np. kluskami śląskimi i ogórki kiszonym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować