Roladki wieprzowe z sosem paprykowo-pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Doskonały pomysł na prosty obiad.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 5 plastrów mięsa wieprzowego ( szynka, karczek lub schab)
    boczek w plasterkach
    ser żółty
    1cebula
    3 pomidory malinowe
    papryka czerwona
    ząbek czosnku
    szczypior
    koper
    przyprawa do wieprzowiny
    sól, pieprz
    oregano
    olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Roladki

Roladki wieprzowe z sosem paprykowo-pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dusimy paprykę na maśle 1. Przygotowanie:
    1.Mięso myjemy, osuszamy i rozbijamy na kotlety. Posypujemy przyprawą do wieprzowiny i odstawiamy na 30 min.
    2.Paprykę myjemy, osuszamy oraz usuwamy gniazdo nasienne, a następnie kroimy w paski.
    Ser żółty kroimy w słupki. Cebulę oczyszczamy, obieramy i kroimy połowę w piórka drugą połowę w kostkę.
    3. Mięso rozkładamy, smarujemy łyżeczką musztardy i układamy na krawędzi ser, paprykę, cebulę oraz małą gałązkę koperku. Zwijamy szczelnie a następnie uformowaną roladkę zawijamy w plaster boczku po czym spinamy wykałaczką.
    4. Gotowe roladki układamy w naczyniu żaroodpornym nasmarowanym olejem na które posypujemy starty ser żółty, pomidory pokrojone w ćwiartki oraz szczypior. Piec w piekarniku przez 60 min.
    5.Sos: Paprykę pokrojoną w kostkę dusimy na niewielkiej ilości masła. Obrane pomidory, cebulę pokrojone w kostkę dodajemy do duszenia aż otrzymamy sos. Pod koniec duszenia dodajemy czosnek pokrojony w plasterki oregano, sól, pieprz, koper.
    Tak uzyskany sos wlewamy na roladki 20minut przed końcem pieczenia.

Porady

Jako farsz do roladek można użyć dodatkowo ogórek konserwowy lub pieczarki. Podawać z ryżem lub innymi dodatkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować