Roladki wieprzowe z grzybami i szynką w kremowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Łopatkę marynujemy dzień wcześniej: mięso kroimy na średniej grubości kotlety, rozbijamy jak najcieniej. Posypujemy solą, pieprzem i rozmarynem. Nacieramy przeciśniętym ząbkiem czosnku. Wkładamy do lodówki. Grzyby namaczamy.
2.Cebulę i grzyby kroimy w drobną kostkę i smażymy na maśle.
3.Na każdy plaster mięsa kładziemy szynkę, ser i grzyby. Zwijamy roladę jak najciaśniej i zabezpieczamy wykałaczką. Wstawiamy do lodówki na ok.godzinę aby mięso było zwarte. Smażymy na oleju na rumiano po kilka minut z każdej strony.
4.Do garnka z gorącym bulionem Wkładamy obsmażone roladki. Dusimy ok. godzinę z listkiem laurowym. Kiedy mięso jest miękkie wyciągamy je z wywaru, który przecedzamy. Śmietany mieszamy z mąką, hartujemy odrobiną wywaru i wlewamy do sosu. Doprawiamy gałką i pieprzem. Wkładamy z powrotem mięso i dusimy jeszcze ok. 5-10 minut. Podałam z kaszą jęczmień i szczypiorkiem.
Komentarze