Roladki wieprzowe z grzybami i szynką w kremowym sosie

0 (0 ocen)

Danie nada się świetnie na świąteczny obiad. Mięso jest kruche, aromatyczne a sos aksamitny i pełen smaku.

Składniki:

  • 700 gram łopatki wieprzowej
    7-10 plastrów dobrej jakości wędzonej szynki
    7-10 plastrów żółtego sera
    2 garści suszonych grzybów
    kilka pieczarek
    pół cebuli
    łyżeczka masła
    olej do smażenia
    100 ml słodkiej śmietanki 12%
    2 łyżki śmietany kwaśnej 18 %
    250 ml bulionu
    1,5 łyżki mąki
    ząbek czosnku
    sól, pieprz, rozmaryn, gałka muszkatołowa,listek laurowy
    7-10 wykałaczek


Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Dania główne Roladki

Roladki wieprzowe z grzybami i szynką w kremowym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łopatkę marynujemy dzień wcześniej: mięso kroimy na średniej grubości kotlety, rozbijamy jak najcieniej. Posypujemy solą, pieprzem i rozmarynem. Nacieramy przeciśniętym ząbkiem czosnku. Wkładamy do lodówki. Grzyby namaczamy.
  • 2. Cebulę i grzyby kroimy w drobną kostkę i smażymy na maśle.
  • 3. Na każdy plaster mięsa kładziemy szynkę, ser i grzyby. Zwijamy roladę jak najciaśniej i zabezpieczamy wykałaczką. Wstawiamy do lodówki na ok.godzinę aby mięso było zwarte. Smażymy na oleju na rumiano po kilka minut z każdej strony.
  • 4. Do garnka z gorącym bulionem Wkładamy obsmażone roladki. Dusimy ok. godzinę z listkiem laurowym. Kiedy mięso jest miękkie wyciągamy je z wywaru, który przecedzamy. Śmietany mieszamy z mąką, hartujemy odrobiną wywaru i wlewamy do sosu. Doprawiamy gałką i pieprzem. Wkładamy z powrotem mięso i dusimy jeszcze ok. 5-10 minut. Podałam z kaszą jęczmień i szczypiorkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować