Roladki szpinakowo-łososiowe

0 (0 ocen)

  • 40 min

Bardzo elegancko prezentują się na stole i są świetną przystawką na dwa kęsy.

  • 40 min

Składniki:

  • - 30 dag wędzonego łososia w plastrach,
    - 20 dag serka śmietankowego,
    - mały pęczek kopru,
    - około 30 dag liści szpinaku,
    - 2 ząbki czosnku,
    - 1 łyżka masła,
    - sól,
    - pieprz,
    - 5 jajek.

Roladki szpinakowo-łososiowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak siekamy i przesmażamy na maśle z przeciśniętym czosnkiem, solą, pieprzem, następnie miksujemy. Koper siekamy i dodajemy do serka śmietankowego.
  • 2. Białka jajek ubijamy ze szczyptą soli, następnie żółtka łączymy ze szpinakiem, dodajemy powoli białka. Masę należy rozsmarować na dużej blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w temperaturze 160 stopni. Po wyłączeniu piekarnika zostawić jeszcze chwilę w cieple. Następnie wyjmujemy upieczony placek i odrywamy
    papier, studzimy.
  • 3. Gdy już jest zimny smarujemy go serkiem i układamy łososia, zostawiając 4 cm od brzegu nieposmarowane. Zwijamy w rulon w kierunku nieposmarowanego brzegu. Zawijamy w papier do pieczenia i chłodzimy. Po kilku godzinach kroimy w plastry

Porady

Do serka nie musimy dodawać kopru jeśli ktoś nie lubi zbytnio.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy