Roladki szpinakowe z łososiem

0 (0 ocen)

Zielono mi...

Składniki:

  • - 450g mrożonego szpinaku

    - 150g wędzonego łososia

    - 4 jajka

    - koperek około pół pęczka

    - dwa opakowania serka twarogowego po 150g (np. Almette)

    - 2-4 łyżki jogurtu naturalnego

    - łyżka skórki z cytryny + sok około 3-4 łyżek

    - 2 łyżki masła, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku

Roladki szpinakowe z łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak podsmażamy na maśle, dodajemy czosnek, sól i pieprz. Podsmażamy tak długo aż szpinak będzie "suchy".
  • 2. Szpinak przekładamy do miseczki i dodajemy żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy do szpinaku delikatnie mieszając.
  • 3. Powstałą masę wylewamy na dużą kwadratową blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 15minut w 200 st.
  • 4. Serek łączymy z posiekanym koperkiem, jogurtem naturalnym, sokiem i skórką z cytryny.
  • 5. Przestudzone ciasto smarujemy serkiem i na to układamy kawałki łososia. Całość zwijamy w roladę, na koniec ściśle zawijamy w folię spożywczą i minimum na 2 godziny wstawiamy do lodówki. Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy