Roladki schabowe z serem i szynką w sosoie serowo-koperkowym

4.5 (148 ocen)

  • 40 min

Mój pomysł na niedzielny, lub świąteczny obiad

  • 40 min

Składniki:

  • - plastry schabu
    - ser- ( tyle plasterków, ile mamy schabu )
    - szynka- (tyle plasterków, ile mamy schabu )
    - 100g serka topionego w kostce
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    - spora szczypta suszonego lub świeżego koperku
    - sól, pieprz
    - zioła prowansalskie
    - jajko
    - bułka tarta
    - olej
    - wykałaczki
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szynki Ser

Roladki schabowe z serem i szynką w sosoie serowo-koperkowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zwijanie w roladki 1. Schab rozbijamy, solimy, pieprzymy. Na każdy plaster schabu kładziemy plaster szynki i sera. Zwijamy wszystko w rulonik, spinamy wykałaczkami.
  • 2. Jajko roztrzepujemy z ziołami prowansalskimi. Roladki panierujemy w jajku i bułce tartej, smażymy na oleju na rumiany kolor.
  • 3. Serek topiony rozpuszczamy z połową szklanki gorącej wody. Stawiamy na ogień, dodajemy 1 łyżkę mąki ziemniaczanej mieszamy do zagotowania i zgęstnienia sosu. Na sam koniec dodajemy koperek.
  • 4. Przed podaniem roladek, wyciągamy wykałaczki i polewamy je sosem serowo- koperkowym,

Porady

Jeśli nie mamy wykałaczek, możemy użyć zapałek, wcześniej pozbywając się siarki. Jajka do panierki nie solimy, bo mięso jest już słone,

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab Sery Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować