Roladki schabowe z leśnym sosem

0 (0 ocen)

Pyszny był obiad :)

Składniki:

  • 2 kotlety schabowe
    mąka do oprószenia rolad
    wykałaczki
    1łyżka masła

    Nadzienie:
    15 dag boczku wędzonego surowego
    1 cebula
    2 łyżki musztardy
    papryka słodka
    pieprz cayenne

    Sos:
    5 podgrzybków
    100 ml śmietany 30%
    2 ząbki czosnku
    sól
    pieprz
    papryka słodka
    papryka ostra
    rozmaryn
    przyprawa uniwersalna

Roladki schabowe z leśnym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie farszu 1. Kotlety umyć, osuszyć, rozbić tłuczkiem. Cebulę obrać. Boczek wraz z cebulą pokroić w drobną kostkę, włożyć do miseczki, posypać pieprzem cayenne oraz papryką słodką, dodać musztardę i dokładnie wymieszać. Na rozbite kotlety położyć farsz. Zwinąć roladki, spiąć wykałaczkami.
  • rolady obtoczone w mące 2. Rolady obtoczyć w mące.
  • podsmażanie rolad 3. W garnku roztopić masło, podsmażyć rolady na złoty kolor. Grzyby oczyścić, pokroić w kostkę. Do podsmażonych rolad dodać podgrzybki i chwilkę podsmażyć.
  • Wlanie wody 4. Do rolad wlać gorącą wodę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany rozmaryn. Przyprawić do smaku i gotować pod przykryciem na małym ogniu, do miękkości.
  • Smacznego! 5. Gdy mięso będzie miękkie, wlać śmietanę, zagotować. Sos zredukować, jeśli potrzeba to przyprawić jeszcze do smaku. Smacznego!

Porady

Zamiast wody można wlać gorący bulion grzybowy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy