Roladki schabowe pod beszamelem

4.5 (179 ocen)

  • 60 min

Jest to proste danie, a zarazem bardzo smaczne i orginalne.

  • 60 min

Składniki:

  • Roladki:
    * 6 plastrów schabu
    * papryka czerwona
    * ogórki konserwowe
    * 6 plastrów sera żółtego
    * mąka, jajko+mleko, bułka tarta <-- panierka
    Sos beszamelowy:
    * 2 łyżki masła
    * 2 łyżki mąki
    * mleko
    * sól, pieprz, gałka muszkatłowa
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Roladki schabowe pod beszamelem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Opanierowane roladki i tylko zwinięte. 1. Roladki:
    Umyty i osuszony schab rozbijamy na cieńkie plastry i przyprawiamy solą, pieprzem i vegetą. Ogórki i paprykę kroimy w paski. Na każdym plastrze schabu układamy plasterek żółtego sera jeden pasek ogórka i papryki. Zwijamy roladki. Panierujemy w mące, następnie w jajku z odrobiną mleka i bułce tarte. Smażymy na oleju na złoty kolor. Smażenie najlepiej zacząć od strony gdzie kończy nam się zwinięcie roladki mamy większą pewność, że roladka się nie rozwinie.
  • 2. Sos beszamelowy:
    Masło roztapiamy w małym rondelku. Do roztopionego już masła dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Gdy zasmażka jest gotowa dodajemy mleko cała czas mieszając. Wlewamy go bardzo powoli i małym strumieniem tak aby nie powstały nam grudki. Mleka wlewamy tyle aż sos zrobi nam się gesty. Przprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatłową.
  • 3. Obsmażone roladki przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego jedna koło drugiej. Tak ułożone roladki zalewamy naszym sosem beszamelowym. Pieczemy w temperaturze 180-200 stopni do momentu aż nasz sos beszamelowy się ładnie zarumieni.

Porady

Sosu beszamelowego dodajemy tyle aby pokrył nasze roladki. Gdy jest go za dużo zabije smak naszych roladek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować