Im wymyślniejsze i bogatsze w smaku mięso tym lepsza uczta dla podniebienia,schabowe nie muszą być nudne, te nie tylko ładnie wyglądają ale są pyszne!
40 min
Składniki:
1 kg schabu bez kości
2 marchewki
10 dag fasolki zielonej szparagowej
1/2 główki małego kalafiora
10 dag sera goudy
kawałek pora
2 łyżki masła
przyprawa do karkówki
sól do smaku
pieprz do smaku
Panierka:
2-3 jajka
mąka pszenna do obtoczenia
bułka tarta z siemieniem lnianym
olej ryżowy lub roślinny do smażenia
Roladki schabowe nadziane warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab myję osuszam ręcznikiem papierowym kroję na równej grubości plastry ,wkładam do woreczka foliowego i delikatnie rozbijam tłuczkiem,oprószam przyprawą z każdej strony do karkówki i wkładam na 20 minut do lodówki aby mięso naszło przyprawą.
2.W tym czasie robię farsz warzywny: Warzywa obieram myję ,wrzucam na osolony wrzątek (oprócz pora) i blanszuję 10 minut. Wyciągam łyżką cedzakową kroję w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewam masło wrzucam posiekane warzywa dodaję por i duszę pod przykryciem aż będą miękkie. Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
3.Tak przygotowany farsz rozkładam na mięsie posypuję startym serem po wierzchu zawijam w ruloniki ,panieruję w mace rozkłóconym jajku oraz bułce tartej.
4. Smażę na wolnym ogniu na rumiano z każdej strony aż mięso będzie miękkie. Podaję z bukietem ulubionych surówek.
Komentarze