Roladki schabowe nadziane serkiem i ogórkiem konserwowym duszone w sosie cebulowym podane z kaszą jęczmienną z dodatkami to wspaniała propozycja na zdrowy i syty obiad jesienno-zimowy
55 min
Składniki:
1/2 kg schabu bez kości
1/2 litra bulionu drobiowego
4 plastry szynki gotowanej
3 średnie cebulki
2 ząbki czosnku
2-3 ogórki konserwowe
100 g serka topionego śmietankowego
4 łyżeczki musztardy francuskiej
jarzynka do smaku
sól pieprz do smaku
olej do obsmażenia
mąka do obtoczenia i zagęszczenia sosu
Dodatek:
kasza jęczmienna z suszonymi pomidorami marchewką i soczewicą gotowana na sypko
Roladki schabowe duszone w sosie cebulowym z kaszą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab płuczemy pod bieżąca wodą osuszamy ręcznikiem papierowym,kroimy na 4 równe plastry, rozbijamy przez woreczek foliowy tłuczkiem do mięsa,oprószamy jarzynka do smaku i smarujemy każdy kotlet łyżeczką musztardy.
Odstawiamy na 10 minut w chłodne miejsce.
2.Po tym czasie układamy po plasterku szynki,i kawałku pokrojonego na równe plastry serka topionego oraz ogórka zawijamy w rulony .Możemy spiąć wykałaczkami aby mięso nie rozpadło się w trakcie duszenia.
3.Obtaczamy w mące pszennej,obsmażamy na rozgrzanym oleju na patelni z każdej strony,przekładamy do garnka zalewamy gorącym bulionem i dusimy.
4.W Trakcie obieramy cebulę i czosnek,kroimy na wiórka obsmażamy na tłuszczu pozostałym z duszenia mięsa,dodajemy do garnka i dusimy całość do momentu aż mięso będzie miękkie.
5.Sos zagęszczamy zawiesiną z mąki.Ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem wg uznania.
Podajemy z gotowaną kaszą z warzywami.
Komentarze