Roladki schabowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab myjemy, osuszamy
i kroimy w 6 plastrów. Lekko
rozbijamy. Oprószamy solą,
pieprzem i przyprawa uniwersalna.
2.Z żółtego sera wykrawamy
6 słupków o grubości 1 cm
(o 2 cm krótszych niż kotlety).
Resztę sera ścieramy na tarce
o dużych oczkach.
3.Bekon podsmażamy na teflonowej
patelni na chrupko.
Pośrodku każdego kotleta kładziemy
po słupku żółtego sera
i bekon. Następnie ciasno zwijamy
w roladki.
4.Roladki panierujemy kolejno
w mące, rozkłóconym jajku
i bułce tartej. Kładziemy na
rozgrzanym oleju miejscem
zwinięcia do dołu. Smażymy
z obu stron na złoty kolor.
Przekładamy do natłuszczonego
naczynia żaroodpornego.
Posypujemy startym serem
i oregano. Zapiekamy ok.
20 minut w temp. 200 °C.
Porady
Roladki będą pikantne, jeśli przed pieczeniem posmarujemy je ostrym keczupem.
Komentarze