Roladki schabowe

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Wyglądają efektownie. Domownicy bardzo je lubią.

Składniki:

  • ● 1 kg schabu
    ● 6 plastrów bekonu
    ● 25 dag żółtego sera
    ● bułka tarta
    ● jajko
    ● mąka
    ● sól, pieprz
    ● przyprawa uniwersalna
    ● oregano
    ● olej

Roladki schabowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab myjemy, osuszamy
    i kroimy w 6 plastrów. Lekko
    rozbijamy. Oprószamy solą,
    pieprzem i przyprawa uniwersalna.
  • 2. Z żółtego sera wykrawamy
    6 słupków o grubości 1 cm
    (o 2 cm krótszych niż kotlety).
    Resztę sera ścieramy na tarce
    o dużych oczkach.
  • 3. Bekon podsmażamy na teflonowej
    patelni na chrupko.
    Pośrodku każdego kotleta kładziemy
    po słupku żółtego sera
    i bekon. Następnie ciasno zwijamy
    w roladki.
  • 4. Roladki panierujemy kolejno
    w mące, rozkłóconym jajku
    i bułce tartej. Kładziemy na
    rozgrzanym oleju miejscem
    zwinięcia do dołu. Smażymy
    z obu stron na złoty kolor.
    Przekładamy do natłuszczonego
    naczynia żaroodpornego.
    Posypujemy startym serem
    i oregano. Zapiekamy ok.
    20 minut w temp. 200 °C.

Porady

Roladki będą pikantne, jeśli przed pieczeniem posmarujemy je ostrym keczupem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_11-2011

Komentarze

Podobne przepisy