Roladki schabowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab i pierś z kurczaka nacieramy przyprawami i odstawiamy na 1 godz w chłodne miejsce.
Zamarynowany schab kroimy w cienkie plastry a następnie rozbijamy delikatnie tłuczkiem.
Pierś z kurczaka kroimy w 5 cm kostkę. Każdy kawałek wkładamy do foliowego woreczka i delikatnie rozbijamy. Schabowych z kurczaka powinno być tyle samo sztuk co schabowych wieprzowych.
2.Wykonanie.
Na rozbity kotlet schabowy, kładziemy kotlet z piersi kurczaka. Przy jednym brzegu układamy krążek sera mozzarella i na niego suszoną morelę. Dokładnie zwijamy i formujemy zgrabną roladkę.
Spinamy wykałaczką.
Rozgrzewamy olej na patelni.
Jajka roztrzepujemy z mlekiem.
Na osobny talerz wysypujemy bułkę tarta.
Każdą roladkę namaczamy w masie jajecznej następnie w bułce tartej i koleinie w masie jajecznej.
Tak przygotowane kładziemy na rozgrzany olej smażymy na złoty kolor po 1-2 min z każdej strony.
Następnie przekładamy roladki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Komentarze