roladki schabowe

0 (0 ocen)

  • 1666 godz. 39 min

idealne danie na świąteczny stół

  • 1666 godz. 39 min

Składniki:

  • 1 kg schabu

    1 duża pierś z kurczaka

    1 kulka mozzarella

    200 g suszonych moreli

    zioła prowansalskie

    pieprz

    sól

    olej do smażenia

    3 jajka

    1/4 szk mleka

    bułka tarta

Roladki schabowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab i pierś z kurczaka nacieramy przyprawami i odstawiamy na 1 godz w chłodne miejsce.

    Zamarynowany schab kroimy w cienkie plastry a następnie rozbijamy delikatnie tłuczkiem.

    Pierś z kurczaka kroimy w 5 cm kostkę. Każdy kawałek wkładamy do foliowego woreczka i delikatnie rozbijamy. Schabowych z kurczaka powinno być tyle samo sztuk co schabowych wieprzowych.
  • 2. Wykonanie.

    Na rozbity kotlet schabowy, kładziemy kotlet z piersi kurczaka. Przy jednym brzegu układamy krążek sera mozzarella i na niego suszoną morelę. Dokładnie zwijamy i formujemy zgrabną roladkę.

    Spinamy wykałaczką.

    Rozgrzewamy olej na patelni.

    Jajka roztrzepujemy z mlekiem.

    Na osobny talerz wysypujemy bułkę tarta.

    Każdą roladkę namaczamy w masie jajecznej następnie w bułce tartej i koleinie w masie jajecznej.

    Tak przygotowane kładziemy na rozgrzany olej smażymy na złoty kolor po 1-2 min z każdej strony.

    Następnie przekładamy roladki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

    Zapiekamy 40 min w 150-160 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy