Roladki po parysku z musztardowym sosem

5 (185 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 60 min

Masz ochotę na orginalne danie?wystarczy że zrobisz te pyszne roladki z aksamitnym sosem musztardowym a poczujesz sie jak w paryskiej restauracji...

  • 60 min

Składniki:

  • 600 g schabu bez kości
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    pęczek natki pietruszki
    2 łyżki musztardy kremskiej
    1cukinia
    6-8 plasterków boczku łuskanego
    sól morska do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
    1 łyżeczka przyprawy ziołowy grill
    2 łyżki oleju słonecznikowego
    Sos musztardowy:
    3 żółtka
    2 łyżki gęstej śmietany
    100 g musztardy kremskiej
    80 g masła
    2 łyżki bitej śmietany słodkiej
    150 ml bulionu wołowego
    sok z cytryny do smaku
    szczypta soli
    szczypta cukru
Wystaw ocenę:

5 (185 ocen)

Zobacz również:

Musy Dania główne

Roladki po parysku z musztardowym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Smarujemy mięso musztardą 1. Mięso umyć pokroić na plastry,osuszyć ręcznikiem,owinąć w folię i rozbić delikatnie tłuczkiem do mięsa.
    Każdy rozbity płat oprószyć z jednej strony pieprzem oraz przyprawą ziołową grill,nastepnie wysmarować musztardą i odstawić na 2 godziny do lodówki.
  • Szklimy cebulę  zczosnkiem i natką 2. Cukinię umyć i ostrym nożem lub obieraczką przekroić wzdłuż na cieniutkie plasterki.
    Cebulę i czosnek obrać ,cebulę posiekać drobno czosnek przecisnąć przez praskę .
    Na patelni rozgrzać olej wrzucić cebulę z czosnkiem i zeszklić pod koniec wrzucić posiekaną natkę pietruszki,lekko posolić do smaku,wymieszać i odstawić z ognia.
  • nadziewamy farszem mięso 3. Gdy farsz przestygnie nakładać na musztardowe roladki i każdy zwinąć w rulonik,nastepnie zawinąć w plasterek boczku a na koniec w plasterki cukinii.
  • obsmażamy na patelni 4. Mięso spiąć ciasno wykałaczkami lub obwiązać nicią bawełnianą . Na duzej patelni rozgrzewamy resztę oleju i smażymy roladki z obu stron na rumiano.
  • układamy w naczyniu i pieczemy 5. Następnie przełożyć do żaroodpornej brytfanny i piec przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do temp 180*c.
  • sos musztardowy 6. Sos musztardowy: Żółtka mieszamy ze śmietaną .Schłodzone masło pokrojone na płatki ubijamy z zimnym bulionem wołowym aż powstanie kremowy sos.Sos lekko podgrzać ale nie gotować!Mieszamy ze śmietaną z żółtkami,dodajemy musztardę i bitą słodką śmietankę .Sos doprawiamy do smaku sokiem z cytryny cukrem solą i pieprzem.Gotowe mięso po wyjęciu polać delikatnie sosem.
    Smacznego!

Porady

Cukinię do roladek wybierajmy młodą bez nasionek w środku i kroimy cieniutko aby dała ładnie się zawinąć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Musztarda

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować