Roladki pana tadeusza z młodymi warzywami i jarzynką z botwinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żurawinę zalewamy wódką "Pan Tadeusz przepalany" i zostawiamy na noc.
2.Kotlety cienko rozbijamy smarujemy cienko majonezem i kładziemy żurawinę. Zwijamy w kopertę lub w roladki.
3.Mąkę mieszamy z przyprawami. W mące dokładnie obtaczamy roladki. Smażymy ze wszystkich stron na klarowanym maśle. Po obsmażeniu zalewamy alkoholem, którym moczyła się żurawina i dusimy pod przykryciem około 15 minut.
4.Ziemniaki kroimy w ósemkę, marchewkę w zapałkę, a cebulę w ćwiartki. W garnku o grubym dnie rozpuszczamy masło. Wrzucamy warzywa. Dodajemy sól i pieprz ziołowy, dusimy je do miękkości. Gdy warzywa są już uduszone dodajemy posiekany koperek.
5.Pokrojoną botwinkę i żurawinę dusimy 2-3 minuty na maśle. Skrapiamy ją sokiem z cytryny i sosem terijaki. Posypujemy koperkiem.
6.Na płaskie talerze wykładamy każdemu po roladce, duszone warzywa oraz jarzynkę z botwinki.
Komentarze