Roladki Pana Tadeusza z młodymi warzywami i jarzynką z botwinki

0 (0 ocen)

Soczyste roladki z indyka z aromatyczną żurawiną przez noc moczoną w przepalanym "Panu Tadeuszu".

Składniki:

  • 4 plastry z piersi indyka
    4 łyżki majonezu
    100 g żurawiny suszonej
    100 ml wódki Pan Tadeusz Przepalany
    mąka pszenna około 6 łyżek
    papryka słodka łyżeczka
    papryka ostra łyżeczka
    sól 2 łyżeczki
    pieprz łyżeczka
    czosnek mielony łyżeczka
    2 łyżki masła klarowanego

    1 kg młodych ziemniaków
    2 młode marchewki
    2 młode cebule
    pęczek koperku
    3 łyżki masła
    sól / vegeta domowa
    pieprz ziołowy

    pół kg botwiny
    łyżka masła
    sok z połowy cytryny
    3-4 łyżki sosu terijaki
    2-3 łyżki suszone żurawiny
    2-3 łyżki posiekanego koperku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Roladki pana tadeusza z młodymi warzywami i jarzynką z botwinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żurawinę zalewamy wódką "Pan Tadeusz przepalany" i zostawiamy na noc.
  • 2. Kotlety cienko rozbijamy smarujemy cienko majonezem i kładziemy żurawinę. Zwijamy w kopertę lub w roladki.
  • 3. Mąkę mieszamy z przyprawami. W mące dokładnie obtaczamy roladki. Smażymy ze wszystkich stron na klarowanym maśle. Po obsmażeniu zalewamy alkoholem, którym moczyła się żurawina i dusimy pod przykryciem około 15 minut.
  • 4. Ziemniaki kroimy w ósemkę, marchewkę w zapałkę, a cebulę w ćwiartki. W garnku o grubym dnie rozpuszczamy masło. Wrzucamy warzywa. Dodajemy sól i pieprz ziołowy, dusimy je do miękkości. Gdy warzywa są już uduszone dodajemy posiekany koperek.
  • 5. Pokrojoną botwinkę i żurawinę dusimy 2-3 minuty na maśle. Skrapiamy ją sokiem z cytryny i sosem terijaki. Posypujemy koperkiem.
  • 6. Na płaskie talerze wykładamy każdemu po roladce, duszone warzywa oraz jarzynkę z botwinki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować