Na pierwszy rzut oka gołąbki,po przekrojeniu niespodzianka:) Soczyste mięso , przez zawinięcie w liść kapusty. To co najlepsze zostaje w środku:)
Składniki:
a. składniki podstawowe z zestawu
0.5 kg szynki wieprzowej(mała zgrabna kuleczka lub 4 plastry szynki:))
5 liści z włoskiej kapusty(liście muszą być troszkę większe niż rozbity kawałek szynki)
suszone pomidory
b. składnik podstawowy dodatkowy
4 plastry żółtego sera
c. składniki robocze
kostka rosołowa
sól
pieprz
1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu
woda
nitka do związania roladek
Roladki owinięte włoską kapustą z szynkówką ,suszonymi pomidorami i żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szynkę płuczemy,suszymy i kroimy na 4 kawałki w poprzek włókien ,rozbijamy tłuczkiem i doprawiamy solą, pieprzem.Z kapusty obieramy największe liście i umieszczamy w osolonej wodzie, blanszujemy( ułatwi to zwijanie roladek)wyciągamy z wody i odkrawamy grube nerwy z liści.Na liściach kładziemy ,kawałek rozbitego mięsa,na to plaster żółtego sera,na ser suszone pomidory (ok.3-4 szt tak by łatwo można było zwinąć roladki) tak postępujemy z każdym kawałkiem mięsa.Roladki zwijamy jak krokiety i związujemy nitką by te się nie rozwinęły.Do garnka wlewamy wodę ,wrzucamy kostkę rosołową i doprowadzamy do wrzenia .Odkładamy na chwilę i wkładamy pozostały liść,na liść roladki .Dusimy pod przykryciem w średniej temp.ok godzinę pilnując by się nie przypaliły.Po uduszeniu roladki wyjąć ,wyłożyć na talerz odwinąć z nitki, a powstały sos można zagęścić mąką.Do dekoracji używamy pomidora pokrojonego w ćwiartki.
Komentarze