Roladki makowe w masie serowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto kruche: na stolnicę dajemy wszystkie składniki i miesimy ciasto. Ciasto dzielimy na 5 części, 2 części rozwałkowujemy i dajemy na dwie formy o wymiarach 23x38 cm i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni..
2.Pozostałe 3 częsi rozwałkowujemy ,
3.Roladki makowe: mak zaparzamy i mielimy przez maszynkę,. Ucieramy margarynę z cukrem pudrem i żółtkami, dodajemy mak i resztę składników a na koniec dajemy ubitą pianę z białek, mieszamy.
Mak dzielimy na 3 części, rozsmarowujemy na rozwałkowane placki i zwijamy roladki.
4.Roladki układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm.
5.Roladki lekko spłaszczamy formując jeden placek i pieczemy około 40-50 minut w temp. 180 stopni.
6.Masa serowa: ser mielimy przez maszynkę, w garnku mieszamy ser, cukier, cukier waniliowy i żółtka i smażymy około 10 minut, budyń rozpuszczamy w mleku dodajemy do masy i smażymy aż ser będzie gęsty.
7.Ciepłą masą serową smarujemy jeden placek kruchy.
Komentarze