Roladki makowe w masie serowej

4.48 (145 ocen)

Bardzo smakowite ciasto z makowymi roladkami, przekładane serem, które pięknie wygląda a jeszcze lepiej smakuje.

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    5 żółtek
    1 jajko
    30 dkg margaryny
    pół szklanki śmietany
    1 i 1/2 szklanki cukru pudru
    80 dkg mąki pszennej
    1 łyżka smalcu
    1 łyżeczka amoniaku
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Mak do roladek:
    2 i 1/2 szklanki maku
    1 i 1/2 szklanki cukru pudru
    4 jajka
    1 łyżka margaryny
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka cynamonu
    pół łyżeczki sody
    2 łyżki miodu
    kilka kropel olejku migdałowego

    Masa serowa:
    1 kg sera białego
    1 i 1/2 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    4 żółtka
    1 budyń śmietankowy
    1/4 szklanki mleka
Wystaw ocenę:

4.48 (145 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Rolada Desery Roladki Placki

Roladki makowe w masie serowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Roladki makowe w masie serowej 1. Ciasto kruche: na stolnicę dajemy wszystkie składniki i miesimy ciasto. Ciasto dzielimy na 5 części, 2 części rozwałkowujemy i dajemy na dwie formy o wymiarach 23x38 cm i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni..
  • Roladki makowe w masie serowej 2. Pozostałe 3 częsi rozwałkowujemy ,
  • Roladki makowe w masie serowej 3. Roladki makowe: mak zaparzamy i mielimy przez maszynkę,. Ucieramy margarynę z cukrem pudrem i żółtkami, dodajemy mak i resztę składników a na koniec dajemy ubitą pianę z białek, mieszamy.

    Mak dzielimy na 3 części, rozsmarowujemy na rozwałkowane placki i zwijamy roladki.
  • Roladki makowe w masie serowej 4. Roladki układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm.
  • Roladki makowe w masie serowej 5. Roladki lekko spłaszczamy formując jeden placek i pieczemy około 40-50 minut w temp. 180 stopni.
  • Roladki makowe w masie serowej 6. Masa serowa: ser mielimy przez maszynkę, w garnku mieszamy ser, cukier, cukier waniliowy i żółtka i smażymy około 10 minut, budyń rozpuszczamy w mleku dodajemy do masy i smażymy aż ser będzie gęsty.
  • Roladki makowe w masie serowej 7. Ciepłą masą serową smarujemy jeden placek kruchy.
  • Roladki makowe w masie serowej 8. Na ser dajemy placek z roladek.
  • Roladki makowe w masie serowej 9. Placek z roladek smarujemy pozostałym serem.
  • Roladki makowe w masie serowej 10. Przekładamy drugim plackiem kruchym.
  • Roladki makowe w masie serowej 11. Ciasto polewamy polewą i dekorujemy dowolnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Masa serowa Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować